Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Efter to måneder: »Smykkeloven« har aldrig været i brug

Det er ikke overraskende, at den meget omstridte smykkelov ikke er blevet brugt, siger Politiforbundet.

Der er ikke konfiskeret værdier fra asylansøgere en eneste gang.
Der er ikke konfiskeret værdier fra asylansøgere en eneste gang.

Nul.

Lige nøjagtigt så mange gange har dansk politi konfiskeret værdier med hjemmel i den såkaldte smykkelov, der for præcis to måneder siden gav myndighederne mulighed for at beslaglægge asylansøgeres værdigenstande i forbindelse med asylansøgningen.

Det oplyser Rigspolitiet.

Loven gav massiv omtale i verdenspressen, og de værste kritikere mente, at Danmarks ry led stor skade.

Blandt andet skrev International New York Times, at "Danmark, som engang brystede sig af sin åbenhed over for udlændinge, har sendt et noget andet budskab til flygtninge og migranter i løbet af de seneste måneder".

Desuden var store tv-stationer som BBC og CNN troppet op på Christiansborg i dagene, hvor loven blev vedtaget, mens udenrigsminister Kristian Jensen (V) og udlændingeminister Inger Støjberg (V) måtte stå skoleret i FN og hos EU-Parlamentet.

Men tirsdag er det to måneder siden, at loven blev implementeret, og ikke én eneste gang er loven blevet brugt til at konfiskere værdier.

Det undrer ikke Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt.

- Det er jeg ikke særlig overrasket over, fordi jeg har hele tiden haft en forventning om, at det ville være i en meget lille målestok, at det kunne blive aktuelt for politiet, siger politibetjentenes formand.

Meningen med loven er, at de mest velhavende asylansøgere skal være med til at finansiere deres ophold i Danmark ved at aflevere store værdier som eksempelvis dyre smykker.

Hos Rigspolitiet har man ikke meget at sige om, at der ikke er konfiskeret værdier.

Ifølge kommunikationsrådgiver Thomas Kristensen henholder politiet sig til den vejledning, der blev udstedt af Udlændinge- og Integrationsministeriet i forbindelse med vedtagelsen.

Politiet skal beslaglægge smykker eller andre genstande til en værdi over 10.000 kroner. Telefoner, ure og smykker med affektionsværdi er dog undtaget.

Er der tvivl om værdien, vil effekter kunne konfiskeres for nærmere vurdering. Det har efter to måneder dog ikke været tilfældet, oplyser altså Rigspolitiet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.