Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Efter massiv kritik: Justeringer af folkeskolereformen på vej

Inden længe bliver folkeskolereformen justeret, forudser flere af partierne bag. Ministeren vil ikke be- eller afkræfte, om der er ændringer på vej.

Det rumler blandt partierne bag folkeskole­reformen. Flere politikere står klar til at justere på reformen, efter at en række kommuner har åbnet for at rulle de lange skole­dage tilbage.
Det rumler blandt partierne bag folkeskole­reformen. Flere politikere står klar til at justere på reformen, efter at en række kommuner har åbnet for at rulle de lange skole­dage tilbage.

Det rumler blandt partierne bag folkeskole­reformen. Flere politikere står klar til at justere på reformen, efter at en række kommuner har åbnet for at rulle de lange skole­dage tilbage, som en rundspørge fra Berlingskes børneavis, Kids’ News, viser.

Både Dansk Folkeparti, SF og de Konservative, der sammen med Socialdemokraterne, de Radikale og regeringen udgør forligskredsen, er villige til at ændre reformen. Flere politikere spår ovenikøbet, at kredsen vil nå til enighed om småændringer i løbet af det næste halve års tid.

»Forligskredsen har et ansvar for at justere de områder, hvor det ikke fungerer,« som Dansk Folkepartis folkeskoleordfører, Alex Ahrendtsen (DF), fastslår.

»Men jeg tror, vi kommer til at vente til efteråret, når vi har flere rapporter, der måler temperaturen i folkeskolen,« tilføjer han.

Flere kommuner siger i rundspørgen, at de har gjort det muligt at forkorte skoledagene på foranledning af et brev, som undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) har sendt til landets kommunalbestyrelser i midten af januar.

Centralt i brevet står folkeskolelovens paragraf 16B. Den lader kommuner erstatte den understøttende undervisning med to undervisere i klassen i særlige tilfælde.

Men, understreger ministeren i brevet, der skal være minimum én times understøttende undervisning på skoleskemaet. I praksis gør det skoledagene væsentligt kortere for landets folkeskoleelever.

S og R afviser reformændringer

Paragraffen kommer efter alt at dømme også til at stå centralt, når forligspartierne atter samles. Særligt SF og K ser gerne en ændring af netop 16B, mens både S og R over for Berlingske på nuværende tidspunkt afviser at ændre ordlyden.

»Det er afgørende, at vi kigger på det her. Man kommer ikke til at omstyrte hele reformen ved at ændre den paragraf,« lyder det fra den konservative undervisningsordfører Mai Mercado.

Hun tror også, at der i de kommende måneder vil ske justeringer af reformen.

Minister vil ikke be- eller afkræfte

Ligesom Alex Ahrendtsen henviser Mai Mercado til en stribe undersøgelser, der alle viser utilfredshed med reformen. Senest lød det i et SFI-notat, at tre ud af fire elever mener, at skoledagen er for lang.

»Lærere, forældre og elever siger, at det er et problem. Det skal vi lytte til,« siger hun.

Også SFs undervisningsordfører, Jacob Mark, kræver en ændring af paragraf 16B.

»Jeg håber, jeg kan overbevise de andre på det næste forligskredsmøde. Det er vigtigt for os i SF,« siger ordføreren, der som DF og K spår nye toner fra forligskredsen i løbet af de kommende måneder.

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby ønsker ikke at be- eller afkræfte over for Berlingske, om der er ændringer af folkeskolereformen på vej.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.