Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Efter 21 timers maratonforhandlinger: »Jo, det er en krise«

Parterne på det kommunale område forhandler stadig i Forligsinstitutionen om nye overenskomster.

Demonstration foran Forligsinstitutionen på Sankt Annæ Plads i København, lørdag den 14. april 2018. (Foto: Bax Lindhardt/ Scanpix 2018)
Demonstration foran Forligsinstitutionen på Sankt Annæ Plads i København, lørdag den 14. april 2018. (Foto: Bax Lindhardt/ Scanpix 2018)

»Jo, det er en krise.«

Sådan lyder det til TV2 News fra kommunernes topforhandler, Michael Ziegler, der netop er kommet ud efter 21 timers forhandlinger i Forligsinstitutionen.

Her kunne parterne fortælle, at der endnu ikke er faldet en aftale på plads.

»Risikoen for storkonflikt anser jeg stadig for at være ret høj, al den stund at vi nu er rykket et døgn tættere på den absolutte deadline. Når jeg gør det samlede regnebræt op, så er det ikke så voldsomt meget, vi har fået flyttet totalt set,« siger Michael Ziegler.

Lærernes formand, Anders Bondo Christensen, ser stadig mulighed for gennembrud i forhandlingerne:

»Vi har et par chancer inden deadline, selv om det ikke ser godt ud, at vi ikke har fået mere ud af de her mange timer.«

Mandag klokken 10 mødes parterne på det regionale område, og klokken 17 er det de statslige parters tur.

Tirsdag klokken 14 er de kommunale parter igen indkaldt til forhandlinger.

Klokken 6 mandag morgen skrev sektorformand i fagforbundet FOA Karen Stæhr på Twitter, at der fortsat arbejdes på at finde en løsning.

»Vi er her stadig, nu med frisk kaffe. Arbejder for #EnLøsningForAlle,« lød det på Twitter.

»Man kan sove forbavsende godt på en stol,« bemærker en af forhandlerne til Ritzaus udsendte.

Der har været forhandlet i Forligsinstitutionen siden begyndelsen af marts.

Parterne på det offentlige område kunne ikke blive enige om nye overenskomster for op mod 800.000 offentligt ansatte.

Nu er det op til forligsmand Mette Christensen at mægle mellem parterne.

De største knaster vurderes fortsat at være uenigheden om løn, den betalte spisepause og lærernes arbejdstid.

Forligsmanden har tidligere udsat konflikten én gang og kan gøre det igen, hvis der ikke senest tirsdag landes en løsning.

Men endnu en udskydelse kræver, at forligsmanden ser en åbning at bygge videre på, understreger lektor og forskningsleder Mikkel Mailand, Københavns Universitet.

»Det er nu op til forligsmanden at finde nogle sprækker i uenigheden, som de videre forhandlinger kan bygge på,« sagde Mikkel Mailand søndag.

»De sprækker i uenigheden skal så bruges til enten at lave et forlig eller give forligsmanden så meget tro på, at der er perspektiv i at fortsætte, at hun vil udsætte konflikten i endnu 14 dage,« lød det.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.