Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dyr sundhedstrend er spild af penge: »Spis dog et æble i stedet for«

Sund og varieret kost som på billedet er vejen frem - men ingefærshots i sig selv giver eksperterne ikke meget for.
Sund og varieret kost som på billedet er vejen frem - men ingefærshots i sig selv giver eksperterne ikke meget for.

Ingefærshots er blevet en populær sundhedstrend. Men to ernæringseksperter ville aldrig selv drikke dem. Læs her hvorfor.

Det kradser lidt i halsen, og munden brænder, uden at det dog føles ubehageligt.

Tværtimod føler du dig en lille smule høj og lidt sundere efter at have drukket et glas flydende ingefær. Problemet er bare, at det er ren og skær indbildning, mener Per Brændgaard, som er cand.scient. i human ernæring og vejleder i ernæring og sundhed.

»Det er bare blevet moderne, at ingefærshots lige pludselig skulle være en eller anden genvej til at blive super sund, for det er der ikke videnskabeligt belæg for,« siger han.

Per Brændgaard sammenligner trenden med flydende ingefær med at forbinde et ben, der ikke er brækket endnu, da vi slet ikke har brug for ingefær i de mængder.

Kun personer med kvalme eller slidgigt kan have fordel af at drikke de populære shots, siger ernæringseksperten.

»På den måde kan du jo sælge hvad som helst som sundt. Du kan også sælge chilishots eller kanelshots, for næsten alle planter og urter indeholder et eller andet, som, man kan argumentere for, er sundt,« tilføjer han og kalder det smart markedsføring.

Ingefær har desuden også den fordel, at det smager meget markant, og selve smagen kan være med til at give en slags placeboeffekt, så vi kommer til at tro, at vi gør noget sundt for os selv.

Men der er ingen mirakelkure, understreger Per Brændgaard. Såkaldt superfood findes ganske enkelt ikke.

Preben Vestergaard Hansen, som er kandidat i human ernæring på Professionshøjskolen Metropol, ville heller aldrig købe en flaske ingefærshots.

»Man kan lige så godt spise et æble for eksempel,« siger han og vurderer, at den nuværende sundhedstrend betyder, at mad bliver betragtet som en slags medicin i stedet for det, som det oprindeligt er tænkt som.

Preben Vestergaard Hansen er enig i, at de dyre dråber ingefær er en del af det sundhedsfokus, der lige nu bliver stillet skarpt på i hele Danmark, og ifølge ham kan den sygelige besættelse af at være sund i visse tilfælde gå hen og blive direkte usund.

Det betyder dog ikke, at du helt skal gå udenom ingefæren, for det kan sagtens bruges i hverdagens retter som en del af en sund og varieret kost.

/ritzau/FOKUS

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.