Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Du må vente 29 år på en lovlig »Ægget«-kopi

Der er mange penge at spare ved køb af kopier af danske møbler på engelske hjemmesider, men britisk lovgivning bliver nu strammet.

Arkitekten Arne Jacobsen med sin berømte stol Ægget.
Arkitekten Arne Jacobsen med sin berømte stol Ægget.

7.000 kroner i stedet for 40.000 kroner for Arne Jacobsens berømte stol »Ægget«.

Der er penge at spare ved at købe kopier af danske møbelklassikere på engelske hjemmesider, som helt lovligt sælger kopierne.

Indtil nu har briterne sammen med esterne og rumænerne været de eneste inden for EU, som har kopieret, fremstillet og solgt møbler allerede 25 år efter, at det originale produkt kom på markedet. Men snart er det slut med at indrette huset med de kopierede designmøbler, for britisk lovgivning bliver nu strammet, så det først er tilladt at kopiere møbler 70 år efter, at møbeldesigneren er død, skriver DR Nyheder.

Det betyder for eksempel, at det først om 29 år er lovligt at købe en kopi af Arne Jacobsens »Ægget«, eftersom den danske designer døde i 1971.

Nogle er dog glade for den strammere lov. Blandt andre møbelfirmaet Carl Hansen & Søn, som producerer Hans Jørgen Wegners designklassikere.

- Vi er jo super glade for den lovændring, siger vicedirektør Torben Bruhn til DR Nyheder.

- Det har været en stor irritation for os, at det har været så let tilgængeligt at købe de her stole, som på ingen måder lever op til det niveau, som designeren jo oprindeligt har tænkt på, fortsætter han.

Også hos brancheforeningen Møbel og Interiør er de glade for, at briterne strammer ophavsretten.

Direktør Keld Korsager har i flere år forsøgt at sætte en stopper for salget af billige engelske kopimøbler til Danmark.

- Produktefterligning udgør en af møbelindustriens mest beklagelige svøber. De ser stort på andres arbejdsindsats og økonomiske satsning. Deres idé er udelukkende at stjæle omsætning fra originalen, siger direktøren til DR Nyheder.

Det er endnu uvist, hvornår den britiske regering implementerer lovændringen. Foreløbig er regeringen i gang med at kontakte alle involverede parter i kopieringen af de klassiske møbler.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.