Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Du er ikke racist alligevel

I årtier har vi fået fortalt og genfortalt, at danskerne er særligt fremmedfjendske. Men det er en myte uden videnskabeligt belæg, lyder konklusionen i en ny kildekritisk forskningsbog, der udkommer i næste uge.

I årtier har vi fået fortalt og genfortalt, at danskerne er særligt fremmedfjendske. Men det er en myte uden videnskabeligt belæg, lyder konklusionen i en ny kildekritisk forskningsbog, der udkommer i næste uge.

»Der er simpelthen ikke dokumentation i forskningen for at hævde den slags grimme ting om danskerne,« siger Henning Bech, professor i sociologi ved Københavns Universitet og en af forfatterne til den opsigtsvækkende undersøgelse.

Sammen med lektor ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet Mehmet Ümit Necef har han gennemtrawlet store dele af den indvandrerforskning, som de seneste 20 år har beskrevet en udbredt og stigende racisme i Danmark, og som ifølge forskerne har spillet en helt central rolle for vores selvfortælling som en særligt fremmedfjendsk nation - i skolen, på socialkontorerne og ikke mindst i medierne.

De to forskere konkluderer ligefrem, at store dele af indvandrerforskningen slet ikke lever op til almindelige normer for videnskabelighed.

»Mange forskere registrerer en bekymring hos danskerne og fortolker den automatisk som racisme,« siger Mehmet Ümit Necef.

Ifølge forfatterne er det f.eks. ikke udtryk for fremmedfjendskhed, hvis en far siger, at det »vender sig i ham« ved tanken om, at datteren fandt sammen med en mørk kæreste. Eller når en diskoteksejer afviser at lukke mandlige indvandrere ind på diskoteker.

Det er udtryk for farens »berettigede bekymringer« eller diskoteksejerens »økonomiske kalkyler«. Der er nemlig statistisk belæg for at formode, at en indvandrer fra bestemte etniske grupper vil have en undertrykkende adfærd over for kvinder eller vil skade forretningen på diskoteket.

Men den argumentation er ifølge forfatter og debattør Rune Engelbreth Larsen »det rene platuglepladder«: »Hvis man hele tiden kan undskylde udsagn med, at der kan være en begrundet formodning om, at en person vil gøre det ene eller andet, kan man til sidst ikke sige, at noget som helst er fremmedfjendsk. Selvfølgelig er danskerne ikke racistiske bredt betragtet. Men at den offentlige debat er rykket mere i en fremmedfjendsk retning, kan der altså ikke sås tvivl om,« mener han.

Ifølge Pia Kjærsgaard (DF), der om nogen har været »synonym« med 00ernes fortælling om den danske fremmedfjendskhed, viser bogen det, hun selv har sagt i årtier:

»Det er godt, at forskere nu slår fast, at alle dem, der har påstået andet, ikke har ret. Vi danskere har aldrig nogensinde været racistiske.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.