Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Du bliver ikke sundere af at droppe brødet

Selv om hvedebrødet har været udskældt de seneste år, behøver det ikke være usundt.

Så længe brødet er fuldkorn, må du også gerne spise hvedeversionen. Free/Colourbox
Så længe brødet er fuldkorn, må du også gerne spise hvedeversionen. Free/Colourbox

Brød og korn har været en del af danskernes kost i hundredvis af år, men særligt hvedebrødet er i de seneste år blevet udskældt for sit høje indhold af gluten og kulhydrater.

Men det er vigtigt at spise brød og kornprodukter, fortæller Heddie Mejborn, der er seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet.

»Brød bidrager med kostfibre til vores samlede kostindtag. Og de kostfibre kan man ikke få fra grøntsager og frugt for eksempel. Det er en anden type fibre,« siger hun.

Så der er altså intet videnskabeligt belæg for, at du bliver sundere af at droppe brødet. Tværtimod.

»Hvis man gør det, får man ikke de typer af fibre, man skal have fra kornprodukterne, og som man ved har nogle sundhedsmæssige effekter. Så på den måde er det en dårlig idé at udelade brødet fra kosten,« siger Heddie Mejborn.

Hun bakkes op af Preben Vestergaard Hansen fra Institut for Ernæring på Professionshøjskolen Metropol, der sammenligner foragten for brød med modefænomener om at undgå laktose, gluten og stivelse.

»Hvis du ser på videnskabelige undersøgelser, så er der et massivt, videnskabeligt grundlag for at sige, at det er vigtigt at spise fuldkorn. Det kan ikke diskuteres. Og så kan bloggerne rende og sige hvad som helst,« siger Preben Vestergaard Hansen.

Det er også en misforståelse, at man bliver sundere af at leve glutenfrit, siger Heddie Mejborn.

»Glutenfri produkter er ofte lavet af majs- eller risstivelse, og der er stort set ingen næringsstoffer i. Så dem skal man lade være med at købe, med mindre man virkelig ikke kan tåle gluten«, siger hun.

Derfor anbefaler begge eksperter ligesom Fødevarestyrelsen, at man spiser brød.

Det skal være fuldkornsbrød, men så kan det til gengæld både være rugbrød, havrebrød og det udskældte hvedebrød.

»Der er ikke nogen dokumentation for, at hvedebrød er skidt,« siger Heddie Mejborn.

»Så det kan også være fuldkornshvedebrød som eksempelvis grahamsbrød eller brød med havre og byg i. Det vigtige er, at der er et højt indhold af fuldkorn. Og så er det også vigtigt, at man varierer sit indtag og går efter forskellige kornsorter,« siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.