Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dronningen: Kulturby giver Aarhus international klasse

Kulturhovedstaden er en gevinst for Aarhus og kommer ifølge dronningen til at sætte sig varige spor i byen.

Kulturhovedstadsprojektet tilfører Aarhus international klasse, lyder det fra dronning Margrethe foran 1300 indbudte gæster i Musikhuset. Arkivfoto. Free/Annett Ahrends/tivoli
Kulturhovedstadsprojektet tilfører Aarhus international klasse, lyder det fra dronning Margrethe foran 1300 indbudte gæster i Musikhuset. Arkivfoto. Free/Annett Ahrends/tivoli

Aarhus. Aarhus bliver en by med international klasse, når landets næststørste by springer ud som europæisk kulturhovedstad.

Det er budskabet fra dronning Margrethe, som lørdag aften sætter kulturhovedstaden med et budget på knap en halv milliard kroner i gang.

- Den Europæiske Kulturhovedstad vil være en milepæl i Aarhus' historie, siger dronningen foran 1300 særligt indbudte gæster i Musikhuset.

- Med Landsudstillingen i 1909 viste byen sin vilje til at ville udvikle sig, og det har man stædigt fulgt op på siden.

- Med det nuværende projekt flytter byen sig fra at være "en større by i Jylland" til at blive en international by i Europa, siger dronningen.

Hun kalder programmet for kulturhovedstaden for "et af de mest ambitiøse kulturprojekter, der finder sted i Europa".

De mange kulturelle aktiviteter under overskriften "Rethink" (gentænk, red.) kommer ifølge dronningen til at sætte et "varigt og meget nærværende aftryk i byens historie".

Temaet er en opfordring til os alle om at genoverveje, om vi kan løse dagligdagens opgaver og udfordringer på en anden måde, end vi plejer at gøre.

Det kræver også, at vi er modtagelige for input udefra, lyder det fra dronningen.

Dronningen kommer også ind på sit nære forhold til Aarhus.

- Aarhus har altid stået mit hjerte nær, siger dronningen og nævner sin studietid i Aarhus for mere end 50 år siden.

Kongefamilien er også hyppige gæster i Aarhus, når residensen forlægges til Marselisborg Slot.

- Jeg glædes hvert år over den hjertelige måde, byen tager imod min familie og mig, når vi tager ophold på Marselisborg, siger dronning Margrethe, der runder talen af med denne opfordring til aarhusianerne:

- Kom så, Aarhus!

Efter det officielle arrangement i Musikhuset begynder den folkelige del af åbningen klokken 19.

Det sker med et optog med tusindvis af mennesker, der begiver sig af sted fra Musikhuset mod havnen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.