Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dronning Margrethe i usædvanlig sædvanlig karettur

Traditionen tro kørte dronning Margrethe i guldkarret til Christiansborg. Som noget nyt uden prins Henrik.

Hendes kongelige højhed Dronning Margrethe var for første gang siden Prins Henrik gik på pension på tur i Guldkareten. Her er vi ved Kongens Nytorv i København.
Hendes kongelige højhed Dronning Margrethe var for første gang siden Prins Henrik gik på pension på tur i Guldkareten. Her er vi ved Kongens Nytorv i København.

Klokken ni onsdag morgen begyndte den årlige, traditionelle karettur for dronning Margrethe fra Amalienborg til Christiansborg, hvor dronningen tager imod til nytårskur.

Kongehuset er fra 935, traditionen for nytårskure fra midten af 1600-tallet, guldkareten fra 1840 og dronning Margrethe fra 1940. At der kun sad én person i kareten, er fra 2016.

- Det er meget usædvanligt, for normalt plejer det jo at være regentparret, der sidder der sammen. Men det er en direkte konsekvens af, at prinsgemalen er gået på pension, siger kongehuskender Lars Hovbakke Sørensen.

I sin nytårstale fortalte dronning Margrethe, at prins Henrik vil være mindre til stede til officielle arrangementer.

- Min mand har besluttet, at tiden nu er inde for ham til at "drosle ned"- til, hvis jeg må sige det på almindeligt dansk, at gå på pension.

- Fremover vil prinsgemalen derfor kun i meget begrænset omfang tage del i de officielle arrangementer, som igennem så mange år har været en naturlig del af hans liv, sagde dronningen i sin nytårstale.

Ud over den fraværende prinsgemal var alt ved det gamle på karetturen. Som vanligt var det guldkareten, den såkaldte Kong Christian VIII's karet, der rullede igennem Københavns gader på et lille lag af sne.

Ved Amalienborg havde frysende danskere og turister taget stilling for at nyde kongehuset i en af sine mest royale situationer.

- Nytårskurene og karetturen er en af de anledninger, sammen med runde fødselsdage og statsbesøg, hvor kongehuset kan få lov til at folde sig ud, siger Lars Hovbakke og fortsætter:

- Og det er ved nytårskuren, kongehuset møder de vigtigste mennesker i Danmark. Så det er en særdeles vigtig tradition.

Ved nytårskurene møder dronning Margrethe de fremmeste borgere i Danmark. På den første dag er der "særligt indbudte", på andendagen diplomatiet samt officerskorpset.

På tredjedagen, onsdag, er det officerer fra forsvaret og beredskabet samt repræsentanter for større landsorganisationer og kongelige protektioner.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.