Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dræbt dansk-tjetjener var leder af militsgruppe

Den dræbte dansk-tjetjener Isa Munajev var sammen med menige frivillige rejst fra Danmark for at kæmpe i Ukraine mod oprørerne. Her stod han i spidsen for en kampgruppe.

Dansk-tjetjeneren Isa Munajev, måske bedre kendt under navnet »Boksetræneren fra Birkerød« er rapporteret dræbt under kamphandlinger i det østlige Ukraine.
Dansk-tjetjeneren Isa Munajev, måske bedre kendt under navnet »Boksetræneren fra Birkerød« er rapporteret dræbt under kamphandlinger i det østlige Ukraine.

Dansk-tjetjeneren Isa Munajev, der måske er bedre kendt under navnet »Boksetræneren fra Birkerød«, og som mandag rapporteres dræbt under kamphandlinger i den østlige del af Ukraine, stod i spidsen for en regulær militsgruppe.

Med i militsgruppen var blandt andre en håndfuld andre dansk tjetjenere.

Berlingskes korrespondent i Moskva, Simon Kruse, mødte i oktober sidste år, Isa Munajev, iført kampuniform og grøn baret i en militær træningslejr i Ukraine, en times kørsel fra den ukrainske by Dnipropetrovsk.

Isa Munajev, var et kendt ansigt i det dansk-tjetjenske miljø og har boet i Danmark siden 2007 og havde arbejdet som boksetræner for et ungdomshold. Han var også formand for den tjetjenske forening Frit Kaukasus.

Til lyden af artillerigranater fra fronten i Ukraine fortalte Isa Munajev dengang, at han var veteran fra to krige mod Rusland i Tjetjenien, og at han i Ukraine var øverstkommanderende for en bataljon af overvejende tjetjenske frivillige, der kæmper på Ukraines side.

Isa Munajev var øverstkommanderende i den tjetjenske hovedby Grosnyj, da Rusland i vinteren 1999 satte en slagstyrke ind for at knuse modstanden i den oprørske provins.

»Nu står kampen i Ukraine,« lød det fra ham.

På det tidspunkt havde han og hans mænd kæmpet i Ukraine i to måneder mod de russisk-støttede oprørere.

»De har været med i krigen. De har deltaget i kampe, og de vil deltage fremover,« sagde han og tilføjede at halvdelen af hans mænds var ved fronten.

Berlingskes korrespondent traf også en anden dansker, der kaldte sig Timur og var fra Københavnsområdet og som fortalte, at de seks frivillige kendte hinanden fra Danmark.

Timur fortalte, han er født i Dagestan, en naboregion til Tjetjenien. Han er muslim, men kampen handler ikke om religion, fortalte han.

»Vi spiser og bor sammen med ukrainerne. Hvis det handlede om religion, så kunne man jo tage til Syrien, hvor der er mange, der vil lave jihad og alt det der. Så nej, det har ikke noget med religion at gøre,« sagde han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.