Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dræberceller giver dansk kræft-gennembrud

Læger på Herlev Hospital har succes med en ny form for behandling af den aggressive modermærkekræft.

 Behandlingen, som lægerne på Herlev arbejder på, går ud på at sprøjte dræberceller ind i patienten, så kroppens egen immunforsvar går i aktion. - Arkivfoto af moderkræftpatient.
Behandlingen, som lægerne på Herlev arbejder på, går ud på at sprøjte dræberceller ind i patienten, så kroppens egen immunforsvar går i aktion. - Arkivfoto af moderkræftpatient.

18.000 danskere har modermærkekræft. Det er en særlig aggressiv sygdom, som er specielt svær at bekæmpe, hvis den spreder sig til andre dele af kroppen. Men med en ny behandlingsform på Herlev Hospital er der håb for patienterne, skriver dr.dk.

- Den her behandlingsmetode er virkelig banebrydende. Det er faktisk første gang, at man kan vise, at patientens eget immunforsvar kan gå ind og gøre noget meget markant ved kræftsygdommen, siger overlæge på Kræftcenter Herlev Hospital Inge Marie Svane til dr.dk.

Behandlingen sker ved, at lægerne opererer patientens kræftsvulst ud og suger »immunceller« ud af den. Cellerne bliver behandlet i et laboratorium, og efter få måneder omdannes de til milliarder af dræberceller, der kan slå kræftcellerne ihjel.

- I over 10-15 år har jeg arbejdet med det, og jeg har aldrig haft så markant en effekt af de behandlinger, vi har afprøvet, som den her, siger Inge Marie Svane.

Dræbercellerne bliver efterfølgende sprøjtet ind i patienten, og behandlingen kombineres med kemoterapi. Halvdelen af patienterne reagerer positivt på behandlingen, og hos Kræftens Bekæmpelse glæder sig over resultaterne.

- Det ser meget lovende ud, og det er det første fremskridt, der er sket inden for modermærkekræft, der har spredt sig, i mange år. Hvis den her behandling lykkes, kan man sagtens forestille sig, at den også kan bruges mod andre kræftformer, siger overlæge Niels-Ebbe Hansen fra Kræftens Bekæmpelse til dr.dk.

Allerede nu bliver det ifølge Inge-Marie Svane undersøgt, om behandlingen kan bruges til for eksempel tyktarmskræft og nyrekræft. 14 patienter med spredt modermærkekræft er med i forsøget på Herlev Hospital, og hvis resultaterne fortsætter som hidtil, vil behandlingen måske kunne udbydes til alle patienter inden for fem år.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.