Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Drabstiltalt sygeplejerske frygter at sagen er hævntogt

Mandag fik retten for første gang et indblik i, hvordan den 31-årige drabstiltalte sygeplejerske forholder sig de ni sigtelser, der er rejst i mod hende.

Foran flere end 60 fremmødte besvarede drabstiltalt sygeplejerske i går spørgsmål i Retten i Nykøbing Falster. Tegning: Anne Gyrite Schütt
Foran flere end 60 fremmødte besvarede drabstiltalt sygeplejerske i går spørgsmål i Retten i Nykøbing Falster. Tegning: Anne Gyrite Schütt

»Hvordan mon hendes stemme lyder?« hvisker en ældre kvinde på midterste række til sin sidemand og skuler i retning mod den mørkhårede kvinde, der sidder forrest i rummet med ryggen til forsamlingen.

Naboen når ikke at svare, før døren går op, og tilhørerne mekanisk rejser sig for de tre dommere, der finder vej til deres pladser.

For mange af de fremmødte er det ikke første gang, de befinder sig i Sal A i Retten i Nykøbing Falster. Blandt de fremmødte ved mandagens retsmøde sad både familie og kolleger til den drabstiltalte sygeplejerske samt de påståede drabsofres pårørende, der alle har fulgt sagen tæt.

Kvinden, der blev anholdt 1. marts 2015 efter en skæbnesvanger nattevagt, hvor flere patienter på mistænkelig vis mistede livet, har indtil nu forholdt sig tavs. Kun én gang – en sensommerdag i august sidste år – har hun udtalt sig i sagen. Det skete under et retsmøde, hvor hun erklærede, at hun: »er blevet beskyldt for noget, hun ikke har gjort«.

Derfor ventede tilhørerne i spænding, da hun mandag morgen, uden at kigge på de flere end 60 fremmødte, blev ført til sin plads af sin forsvarsadvokat Jørgen Lange og to uniformerede betjente. Med ryggen mod salen tog hun plads foran dommerne. Med anklageren på sin højre side og forsvaret på sin venstre.

Overmandet af følelser

Indledningsvis brugte anklager Michael Boolsen på pædagogisk facon en rum tid på at spørge ind til hendes uddannelse. »Var det en drøm at blive sygeplejerske?« »Ja,« svarede tiltalte. »Gik afgangseksamen på studiet godt?« »Ja,« svarede tiltalte: »Jeg fik tolv.«

Det var først, da anklagemyndigheden et stykke inde i sin afhøring nævnte tiltaltes lillesøster, at følelserne overmandede hende. Tydeligt berørt af situationen fortalte hun lavmælt, hvordan hun selv har haft alvorlig sygdom inde på livet. I 2013 døde hendes lille­søster af sygdom, efter at sygeplejersken selv havde passet hende igennem længere tid.

»Jeg sov hos hende, gik ture med hende og hjalp hende på toilettet. Det var vigtigt, at min datter nåede at være sammen med sin moster,« forklarede den 31-årige med knækket stemme.

»Jeg forstår godt, at det gør ondt,« lød det fra Boolsen, der dog fortsatte med at spørge ind til plejen af søsteren, da han ville vide i hvilken grad hun stod for medicineringen. Det skyldes, at tiltalte var i besiddelse af en del morfin og sovepiller, der ikke var ordineret af en læge, da hun blev anholdt.

Ondsindet sladder

Forsvarer Jørgen Lange har siden anholdelsen sidste år gentagne gange udtalt, der ikke er beviser for, at tiltalte står bag forbrydelserne. Han mener derimod, at hun er offer for ondsindet sladder blandt kolleger. Derfor var netop arbejdsrelationerne en af de centrale ting, anklager Michael Boolsen ønskede at høre mere om.

Sygeplejersken fortalte nøje, hvordan de kvindelige sygeplejersker særligt var opdelt i to kliker. Hun tilhørte en gruppe, der festede meget. Noget hun følte, »hun blev dømt for« af de andre.

Det kom samtidig frem, at der særligt havde været én episode, der havde skabt røre i grupperne:

»Vi var til en 30-årsfødselsdag, hvor jeg tog en venindes kæreste med hjem. Det måtte jeg bøde for. Det gjorde mig ikke mere populær.«

Hertil spurgte Boolsen, om hun havde en fornemmelse af, om det kunne have en sådan betydning, at det kunne ligge til grund for anmeldelsen.

»Nu har jeg siddet her i et år og tænkt og tænkt, og jeg kan ikke sige mig fri for, at jeg har tænkt den tanke,« lød svaret prompte.

Hun erklærer sig fortsat uskyldig i alle sigtelser. Retssagen fortsætter om en uge, hvor hun igen tager plads i vidneskranken. Denne gang er det forsvarer Jørgen Lange, der stiller spørgsmålene.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.