Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Doping bruges mest af motionisterne

Det er motionister og ikke toptrænede idrætsfolk, der doper sig mest herhjemme.

Seks motionister blev sidste år taget i doping i træningscentre tilknyttet gymnastik- og idrætsforeninge. ]Idrætsformand ser med bekymring på, hvad han kalder forfængelighedsdoping.<br>Arkivfoto: Stine Munk Jensen
Seks motionister blev sidste år taget i doping i træningscentre tilknyttet gymnastik- og idrætsforeninge. ]Idrætsformand ser med bekymring på, hvad han kalder forfængelighedsdoping.<br>Arkivfoto: Stine Munk Jensen

Den tendens blev bekræftet af sidste års dopingfangster. Og det bliver kun værre, forudser idrætsformand.

Motionister bruger langt mere doping end eliteidrætsudøverne, og endnu flere motionister vil i fremtiden benytte de ulovlige stoffer.

Det fremgår af oplysninger fra Anti Doping Danmark, der står for dopingkontrollen herhjemme, og den store breddeidrætsorganisation Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger.

Ifølge foreløbige tal fra Anti Doping Danmark blev der i 2003 foretaget godt 1.900 dopingprøver herhjemme. Ud af dem var der cirka 19 positive prøver fra motionister, mens der var omkring otte positive prøver fra sportsfolk på eliteniveau, hvor langt fleste af de i alt 1.936 prøver blev foretaget.

Desuden blev 11 medlemmer af bodybuilderforbundet testet positive, ligesom seks indsatte i statsfængslet i Sdr. Omme blev snuppet med ulovlige stoffer i kroppen.

Forfængelighed
Formanden for Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger, Søren Møller, ser med bekymring på, hvad han kalder forfængelighedsdoping, der sidste år førte til, at seks motionister blev taget i doping i træningscentre tilknyttet gymnastik- og idrætsforeningerne.

»Jeg forventer, vi vil se mere af det her fremover. Vi lever i en kultur med meget fokus på udseende. Det presser nogle unge mænd så meget på selvværdet, at de går i gang med den slags,« siger Søren Møller, der også forventer en større aldersspredning blandt dopingsynderne:

»I dag er det typisk unge mænd, der doper sig. Men jeg tror, at vi kommer til at se flere mænd oppe i 40erne, der ikke vil acceptere alderens forfald og derfor gør den slags.«

Sekretariatschef Finn Mikkelsen, Anti Doping Danmarks kontroludvalg, forklarer, at tallene fra 2003 bekræfter formodningerne om, at dopingproblemet er størst blandt motionister.

»Problemet i eliteidrætten må siges at være begrænset. Det ligger som i andre nordiske lande i amatøridrætten,« siger Finn Mikkelsen.

Han forklarer, at Anti Doping Danmark ikke har planer om at optrappe indsatsen mod motionsdoping på baggrund af de nye tal. Antallet af prøver fra motionister er nemlig allerede steget kraftigt fra 42 i 2002 til 232 i 2003.

Han mener, at en af grundene til, at danske elitesportsfolk holder igen med de ulovlige stoffer, er, at der er en stor risiko for at blive afsløret.

»Men det spiller også en rolle, at der ikke er den store tradition for doping i Danmark. Måske er moralen også højere herhjemme. Danske sportsfolk er opdraget til, at doping er yt,« siger han.

Stoffer i muskelmiljøet
Motionistdopingen består typisk i de muskelfremmende anabole steroider og er langt mest udbredt i styrketræningsmiljøer.

»Det er formentlig ikke en problemstilling, vi kan løse. Men vi kan holde den nede. Det kræver indsats, oplysning, sanktioner og konfrontation med dem, der snyder,« siger Søren Møller fra Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger.

En af vejene i kampen mod doping går over fitnesscentrene. Foreløbig er det dog kun få af centrene, der har sagt ja til at lade Anti Doping Danmark foretage stikprøver blandt kunderne. Det har for nylig fået kulturminister Brian Mikkelsen (K) til at opfordre flere fitnesscentre til at melde sig i kampen mod den ulovlige doping.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.