Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Donorbørn finder familie på nettet

Danske børn, der kommer til verden via sæddonation, finder søskende via Facebook og hjemmesider. Betænkeligt, mener sædbank.

Nedfrossen donorsæd. Arkivfoto.
Nedfrossen donorsæd. Arkivfoto.

De har ofte ikke anden nær familie end den mor, som har født dem. Og derfor efterlyser børn, der kommer til verden med donorsæd i stigende omfang deres halvsøskende og biologiske fædre på nettet.

Det er sociale fora som eksempelvis facebooksiden Donorbarn, foreningen Scandinavian Seed Siblings eller den amerikanske hjemmeside The Donor Sibling Registry (registret for donorsøskende, red.), der har gjort eftersøgningen mulig. Her skriver børnene sig op med deres donornummer, samt den sparsomme karakteristik, de har af donor. Andre donorbørn med samme donornummer kan efterfølgende opsøge dem.

Den seneste opgørelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at der alene i 2010 kom 641 danske børn til verden med insemination af donorsæd. Langt de fleste donorbørn herhjemme er lavet på anonym sæd. Da mange af disse børn vokser op hos enlige mødre, kan det være gavnligt for barnet at kende til søskende, siger chefpsykolog ved Rigshospitalet Svend Aage Madsen:

»På et abstrakt plan deler de her børn et skæbnefællesskab. De kommer af samme biologiske ophav, forstår hinandens situation, og de føler måske, at det genetiske fællesskab giver en ekstra dimension.«

At donorbørn søger efter søskende afspejler den tid, vi lever i, mener professor Lene Koch fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

»Gennem de seneste 25 år har der været en meget stor fokusering på biologi og generne. Vi tænker ikke bare på os selv som miljø, vi tænker også på os selv som arv, og det tror jeg slår igennem her,« siger hun.

Der er ikke et samlet overblik over antallet af match mellem halvsøskende lavet på dansk donorsæd. Men det er lykkedes Berlingske at optælle over 200 match på de forskellige fora, hvor møderne opstår. Og det er ikke kun børnene selv, der søger. Flere mødre til helt små børn opnår ofte kontakt til andre mødre, der har fået barn med den samme donor.

Hos Cryos i Aarhus, som er en af verdens største sædbanker, er direktør Ole Schou ikke begejstret for udviklingen. Han har ved årsskiftet indskærpet over for de klinikker, der køber og videresælger sæd, at de kommende forældre kan blive mødt med et juridisk søgsmål, hvis de bidrager til at afsløre donors identitet.

»Hvis de gør det, risikerer de at blive erstatningspligtige over for dem, som netop ikke ønsker kontakten, og som derfor oplever et brud på det, de var blevet lovet.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.