Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Domsmand ville købe sig til magt i sag

En 43-årig domsmand blev tirsdag idømt 60 dages fængsel for at forsøge at bestikke en kollega til at melde sig syg, så han kunne tage hendes plads i en retssag.

Københavns Byret dannede tirsdag rammen om en særdeles usædvanlig sag.(Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Københavns Byret dannede tirsdag rammen om en særdeles usædvanlig sag.(Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Københavns Byret dannede tirsdag rammen om en særdeles usædvanlig sag.

Både forsvarer og anklager havde svært ved at finde fortilfælde i en sag, hvor en 43-årig domsmand blev idømt 60 dages fængsel blandt andet for at have forsøgt at bestikke en kvindelig kollega til at melde sig syg.

Den 43-årige fungerede som suppleant i en sag og havde derfor ikke nogen indflydelse på sagen.

Han kunne dog blive indkaldt som domsmand, hvis en af de tre domsmænd i sagen meldte sig syg.

Det var den 43-årige klar over, så derfor tog han fat i en kollega for at få hende til at melde sig syg, få dage inden domsmændene skulle afsige dom.

Det fortalte den kvindelige kollega i sit vidneudsagn, som retten lagde til grund for dommen.

- Han indhentede mig på vej ud af retssalen på en af sagens sidste dage. Så spurgte han, om jeg ikke kunne melde mig syg.

- Han sagde: "Jeg er ærgerlig over ikke at være med, så hvis nu du vil melde dig syg? Ellers kan jeg give dig et beløb", sagde hun.

Straffesagen, som den 43-årige mand ønskede at påvirke, var en stor sag om menneskehandel i Østre Landsret, som politiet har døbt Hvepsebo.

I sagen var tre herboende rumænske søskende anklaget for gennem flere år at have udnyttet ludfattige landsmænds identiteter til at begå kriminalitet.

Den 43-årige mand fortæller selv, at han ikke havde nogen speciel interesse i sagen, men flere vidner fortalte i retten, at han havde givet udtryk for nogle ekstreme holdninger.

- I en frokostpause viste han mig et Youtube-klip, hvor man så en rustvogn køre hen til et kapel med en kiste, som blev brændt.

- Så sagde han, at de tiltalte i sagen skulle have samme behandling, sagde en mandlig domsmand fra Hvepsebo-sagen i vidneskranken.

Ud over at have været domsmand har den dømte arbejdet som bedemand og er tidligere formand for Dansk Folkepartis lokalafdeling i en forstad til København.

Den 43-årige har gennem hele sagen erklæret sig uskyldig.

Han har udbedt sig 14 dages betænkningstid med hensyn til, om han vil anke dommen til landsretten.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.