Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dommer fængsler to drenge for at sætte ild til mølle

Der er sket omfattende skader på Søndersted Stubmølle, der lørdag blev sat i brand. To drenge er fængslet.

To drenge på 16 og 17 år er søndag blevet varetægtsfængslet til 13. juni. De er sigtet for at have sat ild til Søndersted Stubmølle, der er en del af den danske kulturarv. Arkivfoto. Free/Colourbox
To drenge på 16 og 17 år er søndag blevet varetægtsfængslet til 13. juni. De er sigtet for at have sat ild til Søndersted Stubmølle, der er en del af den danske kulturarv. Arkivfoto. Free/Colourbox

Politiet mistænker to drenge på 16 og 17 år for at være skyld i den brand, der lørdag aften hærgede Søndersted Stubmølle i Holbæk, som er på Kulturministeriets liste over dansk kulturarv.

De første undersøgelser af møllen har vist, at nogen er brudt ind i den og har tændt et bål.

»Vi har talt med flere vidner i forbindelse med branden. Det har ført til, at vi først og midt på natten har anholdt to unge mænd, og vi arbejder på at klarlægge deres andel i det,« fortalte vagtchef Henrik Olesen fra Midt- og Vestsjællands Politi tidligere søndag.

I en pressemeddelelse søndag formiddag oplyser politiet, at der er tale en 16-årig dreng fra Jyderup og en 17-årig dreng fra Holbæk.

De blev senere fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Holbæk, hvor de blev varetægtsfængslet frem til 13. juni. På grund af deres alder, skal de ikke indsættes i en arrest, men i en lukket ungdomsinstitution.

Lørdag aften holdt flere unge mennesker fest i Strandparken, hvor møllen stod, og flere vidner hjalp politiet med at udpege de formodede gerningsmænd.

»Politiet vil i den forbindelse gerne takke vidnerne for værdifulde oplysninger, der hurtigt førte frem til anholdelserne,« skriver Midt- og Vestsjællands Politi i pressemeddelelsen.

Ifølge vagtchef Henrik Olesen er der sket omfattende skader på møllen. Området omkring den er afspærret med henblik på nærmere undersøgelser.

Søndersted Stubmølle er bygget omkring år 1700. Den stod oprindeligt i Butterup nær Tuse vest for Holbæk, men blev i 1875 flyttet 8 kilometer sydpå til Søndersted. Det fremgår af kulturarv.dk.

I 1928 blev den ikke længere brugt som mølle, og i 1938 blev den flyttet til Strandparken. Den var - heller ikke før branden - funktionsdygtig som mølle.

Ifølge kulturarv.dk har Søndersted Stubmølle en stor kulturhistorisk værdi som en historisk landbrugsbygning fra tiden, før landbruget blev industrialiseret.

»Hertil kommer, at stubmøllen er et værdifuldt eksempel på denne tidlige og relativt sjældne mølletype, og at møllen står som et væsentligt kulturhistorisk vidnesbyrd om et tidligt stadie i vindteknologiens historie,« hedder det på kulturarv.dk.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.