Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DOKUMENTATION: Læs hele Mogens Lykketofts tale her

ARKIVFOTO. I en lækket tale revser Mogens Lykketoft i hårde vendinger både Lars Løkke Rasmussen og den forrige regering.
ARKIVFOTO. I en lækket tale revser Mogens Lykketoft i hårde vendinger både Lars Løkke Rasmussen og den forrige regering.

Det er ikke tilfældigt, hvem der er kaldt til dette gilde.

I er slægt og venner – tilsammen blandt de vigtigste vidner til og aktører i mit 70-årige livsløb.

Derfor stort tak fordi I er kommet så talrigt. Der er faktisk repræsentanter for alle de familier, der er budt til gilde.

Det er heller ikke tilfældigt, hvor vi fejrer denne 70 års fødselsdag.

Jeg haft mit virke her i Folketinget siden jeg var 35 år.

Jeg har sammen med ganske mange af jer brugt mange årtier på at kæmpe for en fredelig og retfærdig verden med en dansk velfærdsmodel som – troede jeg – mit urokkelige fundament.

På tværs af partiskel har jeg gennem årene mødt mange, som jeg kunne arbejde sammen med, som jeg fuldt og fast kunne stole på, og som blev mine venner.

Senest har jeg fået den enestående mulighed at virke i FN i dette det 70. år både for FN og for mig.

Dér møder jeg en verden, der bedre end før forstår den påtrængende nødvendighed af at bekæmpe den monumentale ulighed i de enkelte lande og landene imellem; at bremse miljøkatastrofer og klimaforandring, før det er for sent; at ændre produktions- og forbrugsmønstre, så næste generationer kan leve i en stabil og bæredygtig verden.

Derfor er det en så smertelig oplevelse, at Danmark netop nu har en regering og et folketingsflertal, der prioriterer ligegyldige, små fedtede skattelettelser til vælgere, de anser for dumme og egoistiske. Og som derfor skærer voldsomt i vort bidrag international solidaritet og afviser et fælles humanitært ansvar i Europa. En regering, der skruer ned for de danske ambitioner om klima og miljø. Det er den mest fladpandet populistiske regering, vi har haft i min levetid. Med en dybt utiltalende politik og nogle dybt usympatiske personer på nøgleposter. Det er sørgeligt, at den forrige regering var så talent- og profilløs at den banede vejen tilbage for den lille svindler, der nu er statsminister.

Men det vil vi ikke lade os slå ud af i aften.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.