Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dømt til at være perfekte

De kongelige tvillinger er født til et liv i rampelyset. Og "det kan ikke gå galt", siger livsstilsekspert Henrik Byager.

arkivfoto
arkivfoto

Med to små babyer bliver det dobbelt så sjovt og dobbelt så hårdt. Sådan er det for alle nybagte forældre til tvillinger. Men for kronprinsparret bliver det også dobbelt op – mindst – når det gælder offentlighedens interesse for deres lille familie.

Eller som livsstilsekspert Henrik Byager udtrykker det:

- Jeg tror, det kommer til at slå meget af det, vi hidtil har set. Danmark vil falde i svime. Hele det royale publikum – fra mødre og bedstemødre til Billed Bladet vil koge over. Det er en historie, som vil gå verden rundt. Vi taler CNN og BBC, for hvornår har man sidst set tvillinger i en kongefamilie?

Billedserie: Såååå store er tvillingerne

Taler vi om det danske kongehus, skal man helt tilbage til Middelalderen for at finde tvillinger. Hvad angår kongefamilien som rollemodel for almindelige danskere, skal vi knap så langt tilbage i historien.

Fænomenet slog for alvor igennem i efterkrigsårene, da kong Frederik IX og dronning Ingrid indtog scenen med deres tre små prinsesser. Også dengang var familieidyllen på Amalienborg et symbol på den perfekte kernefamilie. Med lige præcis det antal børn, som var normen på den tid. Tre styks. Trip, trap, træsko. Og ikke et øje var tørt, når de tre små prinsesser – Margrethe, Benedikte og Anne Marie – troppede nyfriserede og velopdragne op i ens kjoler, alt imens de sendte glade smil til deres forældre og vinkede lidt generte til befolkningen.

Billedserie: Stolte bedsteforældre besøger tvillingerne

Men faktisk begyndte den danske kongefamilies moderne samkvem med offentligheden allerede med Christian IX og hans blomstrende familieliv, som tog folket om hjertet og kompenserede for nederlaget i 1864. Kongen og hans store familie var til trøst og et tegn på nationens overlevelseskraft som småstat blandt store og til tider truende omgivelser.

Rollemodel

- Dengang som nu var kongefamilien en ideal rollemodel for familien Danmark, siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Han er specialist i Enevælden og har desuden skrevet »Prinsessen og det hele Kongerige« om Christian IXs dronning Louise, stammoderen til det glückborgske dynasti.

Billedserie: Tronfølgen er ændret

Helt formelt har vort nuværende kronprinspar, Frederik og Mary, for længst indfriet forventningerne til deres rolle i dynastiet Det Glückborgske Kongehus, al den stund de har sikret arvefølgen. Oven i hatten har de desuden været ekstremt dygtige til at brande det danske kongehus og tilmed leveret »et stykke velovervejet, moderne, folkeligt familieliv«.

Sebastian Olden-Jørgensen er således ikke i tvivl om, at kronprinsparret – nu med tvillinger – i endnu højere grad vil komme til at fungere som rollemodel for familien Danmark.

Web-tv: Se hele kronprinsens snak med pressen

- Ved at gå ud over det sædvanlige – en dreng og en pige – afspejler kronprins Frederik og kronprinsesse Mary også en kulturændring. For holdningen i befolkningen til større familier har ændret sig radikalt de seneste ti år, så en stor børneflok også kan være et statussymbol, siger professoren og tilføjer, at kronprinsparret samtidig åbner op for en anden type kongelig familie.

- Hvis vi går tilbage til 1800-tallet, var kongefamilierne større, og dermed var der også flere typer personligheder. Alene i kraft af sin bredde kan kongefamilien i fremtiden komme til at spille flere roller, ligesom byrderne bliver fordelt på flere personer. Bredden kan vise sig at være en styrke.

Lykønsk kronprinsparret: Skriv en hilsen til det nybagte forældrepar

- Tvillingerne gør kongefamilien ekstra interessant, og det giver Mary og Frederik endnu en chance til at demonstrere, hvor dygtige de er til at tackle forældrerollen, siger Sebastian Olden-Jørgensen og fremhæver kronprinsesse Mary som en utrolig central spiller i den kongelige familie.

- De skal være gode og moderne forældre, og samtidig må de ikke forsømme deres job på grund af børnepasning. De skal hele tiden bevare den vanskelige balance mellem distance og nærhed til folket. For uden distance ingen respekt, og uden nærhed føler folk ikke, at de får noget for pengene.

Realitystjerner på livstid

Professor Olden-Jørgensen tøver ikke med at kalde kongehuset for »Danmarks største realityshow«, for som han siger:

- Det er den værdi, de kongelige har for mange mennesker. Men i modsætning til almindelige realitystjerner er det langt mere alvorligt for de kongelige. Hvis Amalie eller Sidney Lee opfører sig tåbeligt, er det glemt i morgen. For de kongelige er der ingen vej ud af realityshowet. For dem er der tale om en livstidsdom. De kan ikke tillade sig at dumme sig.

Din mening: Hvad skal tvillingerne hedde?

Reklamemanden Frederik Preisler tvivler på, at unge familier opfatter kronprinsparret som rollemodeller. Han mener, Kongehuset er gået fra at være en institution til at være et mediefænomen.

- Hvis du i et års tid strangulerede Billed Bladet og den øvrige kulørte presse, så eksisterede Kongehuset ikke længere. Hvis det ikke er set, er det ikke sket, siger Frederik Preisler, der også har svært ved at forestille sig et ungt par på Vestegnen, som siger til hinanden: Nu vil vi have fire børn, for når Mary og Frederik kan, så kan vi også.

- Jeg tror faktisk ikke, at nogen danskere betragter dem som rollemodeller.

Billedserie: Flere tvillingebesøg

Livsstilseksperten Henrik Byager kan ikke være mere uenig. Han opfatter kongefamilien som en del af vores identitet som danskere. Som et levende stykke historie.

- Et moderne monarki peger både tilbage i tiden og fremad. Det minder os om vores historie, og man kan elske eller hade det, men det er dem, vi er. Kongefamilien er også fortællingen om, hvad Danmark er for noget, siger Henrik Byager og tilføjer, at kronprinsparret med »de her små kæledægger« endnu engang leverer varen.

Han ser heller ingen søskendejalousi i farvandet, for som han påpeger:

- Der er jo en perfekt rollefordeling mellem de fire søskende. Prins Christian er den ældste og født til at være konge, og så er der prinsesse Isabella – hun er pige og har derfor sit eget liv. Tvillingerne er også noget for sig selv. Og så har de nogle søde forældre. Det kan ikke gå galt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.