Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Døende patienter får enestuer

Langt de fleste døende patienter tilbringer deres sidste tid på en enestue, viser ny kortlægning af indsatsen over for døende på landets sygehuse.

En ny kortlægning af behandling, pleje og omsorg for døende patienter på landets sygehuse viser, at 96 procent af sygehusledelserne og 87 procent af afdelingsledelserne svarer, at døende patienter »altid« eller »ofte« får enestue. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Forskeren bag undersøgelsen, læge og ph.d. Lene Jarlbæk fra Palliativt Videnscenter (PAVI) understreger, at ledelserne selv har bedømt deres egen indsats, men at kortlægningen stemmer overens med hendes egen oplevelse som overlæge på en kræftafdeling på Odense Universitetshospital.

- Enestuer til døende og deres pårørende bliver prioriteret rigtig højt, siger Lene Jarlbæk til Kristeligt Dagblad.

Ifølge vicedirektør på Herlev Hospital Gitte Fangel er det vigtigt, at der bliver taget særligt hensyn til de døende.

- Døende er en særlig patientgruppe, og derfor er det vigtigt at skabe rum til hele familien. Det kan også være svært for andre patienter at ligge på stue med en, der skal herfra, siger hun til avisen.

Kortlægningen viser dog også, at der er plads til forbedringer i indsatsen. Blandt andet fortæller 74 procent af afdelingsledelserne, at der ikke følger ekstra ressourcer med til at yde en indsats over for døende.

- Der er rigtig mange i personalet, som gerne vil gøre det godt for patienterne, men det kan være svært i en dagligdag, der er hårdt hængt op på økonomi og ydelser, at få tilkæmpet sig plads til at yde en basal palliativ indsats. Men man bliver nødt til at anerkende, at pallitation er en ydelse på lige fod med andre. Og der skal følge ressourcer med, siger Lene Jarlbæk.

Hvert år dør 55.000 danskere, heraf omkring halvdelen i en hospitalsseng.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.