Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DMI: Hvid jul - op til 15 cm sne

Jo tættere, vi kommer på den 24. december, desto mere tør DMI love. Op til 15 centimeter sne på vej.

Randers emmede af julehygge i november 2010.
Randers emmede af julehygge i november 2010.

Det er ret sandsynligt, at danskerne vågner op til sne om morgenen den 24. december. DMI tør stadig ikke med sikkerhed at love hvid jul, men med kun fire dage tilbage er det lidt lettere at spå, selvom den 24. er »en svær dag vejrmæssigt«, lyder det fra vagtchef Jørn Thomsen.

- Det begynder at sne lillejuleaften, og minusgraderne fortsætter om morgenen den 24., men der kommer ikke noget nedbør. Så vi får nok en hvid jul, men det bliver ikke den der flotte hvide jul, hvor sneen falder ned, som de synger om i julesangene, siger han.

Hvis en jul skal kaldes hvid, skal mere end 90 procent af Danmark være dækket af mere end en halv centimeter sne den 24. december om eftermiddagen.

Op til 15 centimeter sne

Jørn Thomsen fortæller også, at det kommer til at blæse op i løbet af den 23. december, når sneen kommer, og det kan hurtigt blive til snefygning. Sneen begynder sent om eftermiddagen i sydvest og breder sig ud over resten af landet i løbet af aftenen, og vagtchefen spår, at der kommer »rimelige mængder af sne«. Der ventes mellem fem og ti centimeter og nogle steder helt op til 15 centimeter.

- Jeg tror bestemt også, at sneen og fygningen kommer til at give islag nogle steder i landet den 23. om aftenen, men hvor meget det bliver, kan jeg ikke sige noget om endnu. Men det er bestemt ikke udramatisk, da det er en stor rejsedag, så hvis man skal køre langt til jul, så vil jeg foreslå, at man kører lillejuleaften eller den 22., siger Jørn Thomsen.

Islag er når vand på fx kørebanene fryser til is, og det er ikke lige så farligt som isslag hvor underafkølet regn fryser til is, når det rammer jorden og gør alle overflader ekstremt glatte.

Kør i god tid

Det bliver sikker tøvejr igen 1. juledag, og plusgraderne kommer måske allerede snigende juleaftensdag. Og derfor kan det godt være, at sneen forsvinder i løbet af dagen, lyder det fra vagtchefen.

Brit Osted Nielsen fra Vejdirektoratets Trafikinformationscenter råder på baggrund af vejrudsigten til, at man kører i god tid, hvis man skal holde jul langt væk hjemmefra.

- Tag af sted så tidligt om morgenen som muligt, for den værste trafik ligger mellem klokken 12 og klokken 20. Heldigvis bliver trafikken nogenlunde jævnt fordelt i år, fordi juleaften falder på en mandag, så der er mange, der tager af sted i løbet af weekenden på forskellige dage.

Vejdirektoratet forventer ikke de store trafikproblemer, men der kan komme kødannelser landet over.

- Og hvis der så bliver sne, så vil jeg råde folk til at huske en skovl, et varmt tæppe og nogle fornuftige sko, lyder opfordringen fra Brit Osted Nielsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.