Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Direktør skal på nattevagt for at se hverdagen på sygehuse

Læge har inviteret Styrelsen for Patientsikkerhed med på job, så direktøren kan få indblik i lægers arbejde.

Odense. Søndag klokken 12 møder direktøren for Styrelsen for Patientsikkerhed, Anne-Marie Vangsted, på en 20 timer lang aften- og nattevagt på Odense Universitetshospital.

Vagten skal give embedsmanden indblik i arbejdet på et sygehus i kølvandet på et opråb fra 8500 af landets 39.000 læger.

Vangsted er blevet inviteret af overlæge Kristian Rørbæk Madsen. Han er også initiativtageren bag et meget omtalt mistillidsvotum skrevet i et åbent brev til styrelsen fra de mange tusind læger.

Et af lægernes kritikpunkter handler om kravene til journalføring, som ifølge lægen ikke kan opfyldes i en travl hverdag. Derfor gives mundtlige beskeder, selv om det er i strid med kravene.

Og balancegangen mellem krav og praksis skal direktøren selv ud og opleve, lyder det.

- Som intensivlæge laver jeg dagligt flere hundrede mundtlige ordinationer. Gjorde jeg ikke det, ville patienten først blive blå om læberne, så sort, og så ville han dø, mens jeg sad og dokumenterede på livet løs inde i computerrummet, siger Kristian Rørbæk Madsen.

I det åbne brev kritiserer lægerne Styrelsen for Patientsikkerhed for at fokusere på skyld og straf frem for læring.

- Der er en aggressiv bebrejdelseskultur, hvor man går målrettet mod syndebukke og enkeltpersoners skyld. Når der er store systemiske fejl, så sætter man kikkerten for det blinde øje, siger Kristian Rørbæk Madsen.

Patientsikkerhed kan ifølge overlægen ikke defineres fra et hæve-sænkebord i styrelsen. Derfor vil han have direktøren ud i virkeligheden og se de konkrete udfordringer.

- Jeg håber, hun får praktisk ballast og et godt udgangspunkt for at forstå, hvordan virkeligheden ser ud i et travlt og ressourceknapt sundhedsvæsen. Hvor der er rigtige patienter af kød og blod, siger Kristian Rørbæk Madsen.

Han understreger, at han ønsker en stærk Styrelse for Patientsikkerhed, hvor der er fokus på læring og organisatoriske fejl. Han opfordrer Lægeforeningen til at gå i dialog med styrelsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Anne-Marie Vangsted. Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed glæder hun sig til at komme med på aften- og nattevagten på sygehuset.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.