Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Din smartphone optager og gemmer din stemme

Hvis du taler til din telefon igennem Siri eller Ok Google, bliver din samtale med telefonen optaget og lagret på it-giganternes servere.

Når du siger 'Hej Siri' og taler til din telefon, bliver din stemme optaget og lydfilerne lagres på Apples servere. Free/Johansen Linda
Når du siger 'Hej Siri' og taler til din telefon, bliver din stemme optaget og lydfilerne lagres på Apples servere. Free/Johansen Linda

. Spørg Google. Det er svaret på mange spørgsmål i dag, og hvis man har en iPhone eller en Android-smartphone, kan man tale direkte til sin telefon og bede den om at søge på nettet og give svar på ens spørgsmål.

Men hvis man bruger Apples personlige assistent 'Siri' eller Googles 'Ok Google', bliver ens stemme optaget, når man taler til telefonen. Når man har talt færdig, bliver lydfilen lagret på it-giganternes servere i op til to år. Det skriver det britiske medie The Independent.

I princippet lytter din smartphone hele tiden til din stemme, når du har samtaler i nærheden af den.

Så snart du siger 'Ok Google' eller 'Hej Siri' for at aktivere den personlige assistent går 'båndoptageren' i gang og dine ord bliver optaget. Det er nødvendigt for at assistenten kan give et svar tilbage, forklarer mobilekspert John G. Pedersen.

- Telefonen forstår som sådan ikke, hvad du siger, når du taler til den. Derfor er det nødvendigt at optage den lydfil, du indtaler, og sende den fra din telefon ud på en server, så lydfilen kan blive analyseret, og telefonen kan give et svar tilbage. Hvis man ikke lagrer lydfilen, kan teknologien ikke fungere, siger han.

Google forklarer, at de gemmer lydfilerne for at kunne forbedre teknologien til talegenkendelse, så Ok Google for eksempel ikke kan aktiveres af andre folks stemmer.

Når Google gemmer dine stemmeoptagelser, er det ifølge John G. Pedersen ikke meget anderledes, end når Google ellers registrerer og gemmer data om dig ved en almindelig søgning på nettet.

- Du kan aldrig vide præcist, hvor dine informationer havner, eller hvad der bliver lagret - hverken når du laver en almindelig søgning på nettet, eller når du taler til din telefon. Når man bruger Google, Facebook, iMessage eller andre gratis tjenester, betaler man med sit liv, sit indhold og sine informationer. Det er den byttehandel, man indgår i, siger John G. Pedersen.

Formand for Rådet for Digital Sikkerhed Rasmus Theede synes ikke, det er problematisk, at Google og Apple gemmer lydfilerne, så længe forbrugerne er klar over det.

- Men det kræver selvfølgelig, at man som forbruger har tillid til, at Google og Apple ikke misbruger ens data eller bliver hacket, så nogen får adgang til følsomme oplysninger. Hvis man ikke har den tillid, vil det bedste være at slå stemmefunktionen fra. Man må gøre op med sig selv, hvor smart, man synes funktionen er, i forhold til hvor meget man vil give køb på sit privatliv, siger Rasmus Theede.

 

Fakta: Sådan sletter du optagelserne

- Hvis du er ikke bryder dig om, at dine stemmeoptagelser bliver lagret hos Google, kan du slette optagelserne.

- Gå til www.myaccount.google.com

- Klik på 'Dine personlige oplysninger'

- Klik på 'Administration af aktivitet' i venstre side

- Kør ned på siden og find 'Dine talesøgninger og -kommandoer'. Her kan du administrere din historik

Kilde: Google

/ritzau/FOKUS

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.