Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Din identitet kan trækkes ud af kreditkortdata

Det er let at identificere kreditkortbrugere, selvom oplysningerne om vores kortbetalinger bliver anonymiseret, konkluderer forskere.

Der bliver indsamlet store mængder data om os alle fra blandt andet kreditkort. Oplysningerne videregives i anonym form, men nu viser forskere, hvor let det er at identificere anonyme kreditkortbrugere. Det skriver Videnskab.dk.

Forskningen stammer fra Massachusetts Institute of Technology og Aarhus Universitet og er beskrevet i en artikel, der netop er udkommet i tidsskriftet Science.

»Lad os antage, at jeg ved, at du besøgte fire bestemte butikker på fire bestemte dage,« siger postdoc Laura Radaelli, en af forskerne bag undersøgelsen, til Videnskab.dk.

»I 90 procent af tilfældene ville du være den eneste, der havde gjort det,« forklarer hun.

Ud fra viden om sted og dato for blot fire handler kunne ni ud af ti personer altså identificeres af forskerne.

Laura Radaelli kalder konklusionen »overraskende«, da forskerne ikke havde troet, det ville være så let at identificere de mennesker, hvis livsdetaljer er gemt som anonymiseret data.

Hun påpeger derfor, at det er yderst vigtigt, at bankerne passer godt på kundernes kreditkortdata, da det altså ifølge forskningen er ganske let at trænge igennem anonymiseringen.

Til at teste anonymiteten brugte forskerne ifølge Videnskab.dk et datasæt med 1,1 million menneskers handler med kreditkort i 10.000 butikker over tre måneder.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.