Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DI vil overføre SU-penge til skolebørn

Erhvervsorganisationen DI vil af med det sjette SU-år til studerende og i stedet bruge pengene på at hjælpe skolebørn med at bryde social arv, så de får en videregående uddannelse.

SU lever ikke i tilstrækkelig grad op til formålet om at hjælpe unge med at bryde deres sociale arv og sikre dem en videregående uddannelse, selv om de kommer fra hjem uden traditioner for at studere.

Sådan lyder meldingen fra erhvervsorganisationen DI, der i forbindelse med en ny analyse anbefaler politikerne at droppe det sjette år med SU, så det fremover kun bliver muligt at få SU i højst fem år.

I stedet anbefaler DI, at pengene bliver brugt på at hjælpe flere børn i daginstitutioner og skoler med at blive inspireret til at læse og regne og interessere sig for undervisning. Dermed kan de senere i livet få de videre-gående uddannelser, som deres forældre ikke har fået, og som der ikke er tradition for i deres omgivelser.

Ifølge DIs forskningspolitiske chef, Charlotte Rønhof, er det også en mulighed at bruge pengene til at forbedre undervisningen på universiteterne. Bl.a. ved at tilbyde flere undervisningstimer.

»SU er tænkt som en måde at give alle, uanset baggrund, mulighed for at få en uddannelse,« lyder det fra Charlotte Rønhof:

»Argumentet for at give det sjette SU-år har bl.a. været, at det er med til at give et løft til de studerende, der pga. deres baggrund ikke er så godt stillet uddannelsesmæssigt. Men det holder altså ikke.«

Charlotte Rønhof henviser til, at SU-niveauet ifølge analysen offentliggjort i DIs nyhedsbrev Indsigt er blevet så højt, at det ikke kan øge den sociale mobilitet yderligere. Tværtimod er der i dag primært unge fra såkaldte ikke-uddannelsesfremmede hjem på de lange videregående uddannelser.

»Derfor er det bedre at bruge pengene på børn, der ikke har så gode skolemæssige forudsætninger. Dermed giver vi alle børn de samme forudsætninger for at klare sig godt, uanset hvor de kommer fra. De spiller så at sige på samme bane,« siger den forsknings-politiske chef.

Ifølge beregninger koster en forsinkelse på otte måneder af normeret studietid cirka 45.000 kroner pr. studerende i SU.

Venstres forskningsordfører, Esben Lunde Larsen, kalder DIs forslag »en interessant tanke« og tilføjer, at Venstre ønsker, at studerende fremover kun kan få SU til deres normerede studietid. Altså fem års SU til et studie beregnet til at tage fem år. Han vil dog ikke gå så langt som at sige, at han vil forfølge DIs forslag politisk, når regeringen senere fremlægger et udspil til reform af bl.a. SU-systemet.

Minister vil have unge uddannet hurtigere

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) understreger, at det først og fremmest er vigtigt at få de unge hurtigere igennem uddannelsessystemet end i dag, og at det i den forbindelse »ville være lidt snævert kun at kigge på det sjette SU-år«.

»Men vi lægger op til debat, og DI er meget velkommen til at deltage,« siger han:

»De ændringer, vi vil foretage, bliver en kombination af at se på SU-reglerne og andre tiltag, så de unge kommer hurtigere igennem systemet. Vi skal have yngre dimittender.«

Morten Østergaard vil ikke sætte dato på et udspil til en reform af uddannelsessystemet.

»Men uden at sige noget med sikkerhed er der en fin tradition med finanslov om efteråret og reformer om foråret. Mon ikke det mest sandsynlige er en forårsbebuder,« lyder det fra ministeren.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.