Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF udfritter regeringen om PET-drab

Er det virkeligt rigtigt, at danske agenter ikke må bidrage til snigmord på terrorister, spørger DF.

Marie Krarup.
Marie Krarup.

Dansk Folkeparti forsøger nu at få regeringen til at optræde en anelse mere meddelsom i striden om PETs påståede involvering i drabet på en fremtrædende al-Qaeda-terrorist i Yemen.

DFs forsvarsordfører, Marie Krarup, vil i en forespørgselsdebat i Folketinget have afdækket, om det er fuldstændig udelukket, at danske agenter bidrager med oplysninger, der kan sætte eksempelvis USA i stand til at likvidere navngivne terrorister.

»Og hvis regeringen svarer ja, må den forklare, hvorfor efterretningstjenesten egentlig ikke skal kunne deltage i likvideringer af terrorister,« siger Marie Krarup.

Baggrunden er sagen om den tidligere rocker, Morten Storm, der påstår, at han som agent for Politiets Efterretningstjeneste har hjulpet USA med at opspore og likvidere al-Qaeda-terroristen Anwar al-Awlaki i Yemen med et missil fra en drone.

I månedsvis har hverken PET eller justitsminister Morten Bødskov (S) villet kommentere påstanden. Men justitsministeren gentager, at PET er en civil efterretningsorganisation, der ikke indsamler eller videregiver oplysninger, hvis formålet er at dræbe nogen.

Billigt og effektiv

Derfor vil Dansk Folkeparti fokusere på forsvarsminister Nick Hækkerup (S), der har ansvaret for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

»Hvis PET som en civil efterretningstjeneste ikke må bidrage til likvideringer på terrorister, må FE så gøre det,?« siger Marie Krarup. USAs brug af såkaldte målrettede drab på al-Qaeda-terrorister i lande som Afghanistan, Pakistan, Yemen og Somalia er ifølge flere menneskerettighedsorganisationer i strid med folkeretten. Ifølge flere danske sikkerhedspolitiske eksperter er droneangrebene imidlertid et effektivt og billigt våben i kampen mod terroristerne, og eksperterne er kritiske over for regeringens tilgang til sagen.

»På den ene side holder politikerne flaget meget højt: Danmark deltager bestemt ikke i målrettede drab på terrorrister. På den anden side bifalder de det, når andre får ram på en terrorist,« siger efterretningsforsker ved Forsvarsakademiet, Flemming Splidsboel Hansen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.