Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Det skal du have med: Sverige har mandag skærpet ID-krav

Mandag morgen har de svenske myndigheder meddelt DSB, at rejsende skal vise pas, et svensk nationalt ID-kort eller et EU-godkendt kørekort, for at kunne rejse til Sverige.

Mandag 4. januar er de nye svenske regler om det såkaldte transportøransvar trådt i kraft. Det betyder, at alle rejsende til Sverige skal kunne vise billed-id.
Mandag 4. januar er de nye svenske regler om det såkaldte transportøransvar trådt i kraft. Det betyder, at alle rejsende til Sverige skal kunne vise billed-id.

Det er ikke nok at have et studiekort i lommen, hvis du vil med toget til Sverige.

De svenske myndigheder har mandag morgen skærpet reglerne for det såkaldte transportøransvar, og det betyder, at DSB og andre trafikselskaber nu kræver pas, et svensk nationalt ID-kort eller et EU-godkendt kørekort for at lade passagerer rejse til Sverige.

Det fortæller DSBs informationschef Tony Bispeskov.

»Her til morgen har vi fået en skærpelse fra de svenske myndigheder, og derfor ændrer vi nu kontrollen og oplyser om det hurtigst muligt på vores hjemmeside. DSB er underlagt loven om transportøransvar, og det betyder, at det er de svenske myndigheder, der definerer, hvad der gælder som gyldigt ID,« siger han.

Passagerer må forvente yderligere ændringer

DSB er desuden blevet informeret om, at der sandsynligvis sker ændringer igen 18. januar. Tony Bispeskov vil ikke kommentere, hvilke ændringer der her kan blive tale om.

»Jeg aner ikke, hvad de ændringer kommer til at bestå i, men vi er hele tiden i dialog med dem,« siger han.

Derudover går det stille og roligt med at få tjekket passagerernes id mandag morgen, lyder det. Mandag er de nye svenske regler trådt i kraft, som betyder, at det kun er personer med gyldige papirer, der får adgang til Sverige. Et tiltag, der skal dæmme op for flygtningestrømmen til landet.

»Trafikken kører fint«

»Der kører netop nu et tog mod Sverige, og det kører til tiden ligesom de andre tog. Langt de fleste passagerer er klar over det her, så de har pas og kørekort klar. Det betyder, at når de kommer ned til spor et og bliver tjekket i en af de her 34 sluser, så tager det 15-20 sekunder at scanne deres ID.«

»Så trafikken kører fint, og passagererne har ID klar, og det ruller, som det skal. Men ved 16-17 tiden skal det stå sin prøve, for her skal mange tilbage til Sverige,« siger Tony Bispeskov.

For passagerer, der skal med DSBs togbusser direkte fra Københavns Hovedbanegård til Ystad, gælder samme ID-regler. Også her scannes passagerers ID, inden de kan komme af sted.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.