Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Det skal du gøre, hvis du har restskat

Jo længere du venter med at betale din restskat, jo dyrere bliver det. Men i nogle tilfælde kan det betale sig at lade restskatten vente.

Kø i timevis, og så ventede der bare et skattesmæk.

Blev du også slemt skuffet over at læse din årsopgørelse for 2015, lyder rådet fra eksperterne, at du hurtigst muligt kommer af med din gæld til Skat.

For det er ikke gratis at skylde penge til Skat, og allerede fra 1. januar i år betaler du en dag-til-dag rente på 2,2 procent, hvis du har restskat, siger adjunkt i moms- og skatteret på Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet, Karina Kim Egholm Elgaard.

- Det bliver kun dyrere, jo længere tid man venter. Derfor bør man få sin restskat ud af verden med det samme, så man slipper for yderligere renter, siger Karina Kim Egholm Elgaard.

Skylder du for eksempel 10.000 kroner i restskat, vil der til og med mandag i denne uge allerede være røget 45 kroner på i renter.

Det svarer til, at du betaler godt 0,60 øre i renter om dagen, indtil du betaler din restskat, siger hun.

Hvis restskatten ikke er afviklet inden 1. juli 2016, vil der nemlig blive beregnet procenttillæg af beløbet på 4,2 procent.

10.000 kroner i restskat vil altså efter 1. juli være blevet til 10.420 kroner.

Men selv om det kan koste dyrt at skylde Skat penge i form af renter, kan det være en god idé først at få sin dyreste gæld ud af verden, vurderer Brian Rasmussen, som er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

- Det er generelt altid billigst at afdrage på de lån, der har den højeste rente. Har du derfor et lån med en højere rente, end der er på restskatten, kan der i nogle tilfælde være penge at spare, hvis du venter med at betale din restskat, siger han.

Vil du gerne undgå at få restskat igen til næste år, anbefaler både Karina Kim Egholm Elgaard og Brian Rasmussen, at du justerer din forskudsopgørelse for 2016.

Det er også generelt en god idé at lægge lidt til side til uforudsete udgifter, så en eventuel restskat fremover ikke vælter budgettet.

Fakta om restskat:

- Sidste år havde en tredjedel af de danske skatteydere restskat for skatteåret 2014.

- Dag-til-dag-renten for indkomståret 2015 udgør 2,2 procent, som bliver pålagt fra 1. januar 2016 og frem, til man betaler.

- Der kan foretages frivillig indbetaling til og med 1. juli 2016.

- Hvis restskatten ikke er betalt inden 1. juli 2016, vil der blive beregnet procenttillæg af beløbet og for indkomståret 2015 udgør det 4,2 procent.

- Renten på restskatten er ikke fradragsberettiget, lige som tilfældet er med andre lån.

Kilder: Karina Kim Egholm Elgaard, Brian Rasmussen og Skat

/ritzau/FOKUS

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.