Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Det Kriminalpræventive Råd maner til besindighed i knivdebat

En stigning i antallet af overtrædelser af knivloven er ikke ensbetydende med mange knive i nattelivet, fastslår Det Kriminalpræventive Råd.

Den seneste tids massive fokus på knive i nattelivet kan risikere at starte en negativ spiral, vurderer Det Kriminalpræventive Råd (DKR), der torsdag lancerer en ny kampagne, der skal bringe flere fakta ind i knivdebatten.

- Myter, om hvor mange knive og hvor meget vold, der er i nattelivet, kan få en lille gruppe unge til at tage knive med til fester, »fordi det har alle de andre«, siger Eva Smith, formand, DKR.

Det er derfor uheldigt, hvis der bliver lagt for meget vægt på stigningen i antallet af overtrædelser af knivloven, eftersom den kan være et udtryk for, at politiet har øget sit fokus på området eller er blevet bedre til at spotte unge med kniv, vurderer Eva Smith, som dog understreger, at DKR på ingen måde ønsker at negligere knivproblematikken.

- Enhver knivvoldsepisode er én for meget. Men jeg vil opfordre alle til at se på problematikken med faktuelle briller på. Ellers er vi med til at bygge myter hos vores unge mennesker – og det kan have uoverskuelige konsekvenser, siger hun.

Den nye kampagne retter sig særligt mod den store gruppe af unge, der går i byen med det ene formål at more sig. Kampagnens budskab bygger på tal fra en ny undersøgelse fra DKR, der viser, at forsvindende få unge har haft en kniv med i byen inden for den seneste måned.

Men trods det viser undersøgelsen også, at næsten hver tredje ung tror, at en del, eller endda mange, af deres jævnaldrende har en kniv med i lommen, når de går i byen.

Og denne myte er bekymrende, fordi den kan få flere til at bevæbne sig, vurderer Eva Smith.

- Det vil være en overraskelse for mange, at knive i nattelivet er så sjældne, som de er. Vi håber, at kampagnens faktaoplysninger om knive i sidste ende kan være med til at påvirke, hvor mange der kan finde på at tage en kniv med, siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.