Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Det Kongelige Bibliotek føjer tyrkisk ønske

Aktuel udstilling om det armenske folkedrab har skabt blæst om Det Kongelige Bibliotek.

Tyrkiet lagde pres på det kongelige bibliotek og fik lov til at arrangere modudstilling om det "såkaldte" armenske folkemord. Den oprindelige udstilling, der har medført balladen, er udstillet på Universitetsbibliotektet på KUA på Amager
Tyrkiet lagde pres på det kongelige bibliotek og fik lov til at arrangere modudstilling om det "såkaldte" armenske folkemord. Den oprindelige udstilling, der har medført balladen, er udstillet på Universitetsbibliotektet på KUA på Amager

Efter et møde med den tyrkiske ambassadør har Det Kongelige Bibliotek indvilget i at være medarrangør af en alternativ udstilling om det armenske folkedrab.

Den tyrkiske ambassadør har reageret over for Det Kongelige Bibliotek som følge af udstillingen »Det armenske folkedrab og den skandinaviske reaktion«, der netop nu vises på Københavns Universitet i samarbejde mellem biblioteket og den armenske ambassade.

Det følsomme spørgsmål om det armenske folkedrab har tidligere ført til skarpe diplomatiske reaktioner fra Tyrkiet, og såvel historikere som politikere kritiserer i utvetydige vendinger Det Kongelige Bibliotek for at give efter for tyrkisk pres.

»Det her er et knæfald for tyrkisk pres. Det går ikke. Uden at sammenligne de to begivenheder i øvrigt svarer det jo til, at nynazister skal arrangere udstillinger om Holocaust,« siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen.

Historiker Matthias Bjørnlund, der er en af de førende danske eksperter i det armenske folkedrab, undrer sig over bibliotekets håndtering af sagen:

»Hvis man mener, at alle udlægninger af historien er lige gode, så har man undermineret sin egen rolle som forskningsinstitution. Der var et folkemord, og alle udlægninger af denne historie er ikke rigtige.«

Den armenske ambassadør, Hrachya Agha-janyan, der er medarrangør af den oprindelige udstilling, er skuffet:

»Jeg håber, at Det Kongelige Bibliotek vil genoverveje sagen, og at de ikke vil give efter for det mulige tyrkiske pres.«

På Det Kongelige Bibliotek afviser direktør Erland Kolding Nielsen al snak om, at den tyrkiske ambassadør har presset Det Kongelige Bibliotek til at arrangere en modudstilling:

»Der kan ikke lægges pres på os, og vi har ikke snakket om at fjerne udstillingen. Vi har blot givet dem mulighed for at vise deres alternative fortolkning.«

Det er uvist, hvornår udstillingen fra den tyrkiske ambassade vil blive vist, men ambassaden oplyser, at forberedelserne er i gang.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.