Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Det kan stadig betale sig at blive vaccineret mod influenza

Det kan stadig svare sig at blive influenza-vaccineret, hvis man er i den særlige risikogruppe. Det er dog bedst at lade sig vaccinere inden influenza-sæsonen går i gang, lyder det fra Statens Serum Institut.

Influenzaen hærger Danmark i øjeblikket, og mange danskere har ligget syge henover jul og nytår. Men kan det stadig betale sig at blive vaccineret mod virussen, hvis man endnu ikke er blevet smittet? Ja, lyder svaret fra Statens Serum Institut.

- Vaccinen virker ganske vist først efter fjorten dage, men vi kan godt forvente, at der cirkulerer influenza-virus i flere uger endnu. Så selv om sæsonen snart er ved at gå retur, kan man alligevel godt nå at få en effekt af vaccinen, hvis man ikke allerede er blevet smittet, siger Tyra Krause, overlæge ved Statens Serum Institut.

Man har imidlertid ingen gavn af vaccinen, hvis man allerede har haft influenza eller får influenza inden for de fjorten dage, hvor vaccinen ikke har nogen effekt.

Og vil man have mest ud af influenzavaccinen, skal man få den, inden sæsonen for alvor går i gang i begyndelsen af oktober, hvor vaccinen desuden bliver tilbudt gratis for folk i risikogrupperne. Det gælder blandt andre folk på 65 år eller derover, folk med kroniske lidelser, svært overvægtige samt gravide i andet og tredje trimester.

- Det er helt klart, at man får det bedste udbytte af vaccinen, hvis man tager den i starten af sæsonen, inden der begynder at cirkulere influenza, men da man over en sæson godt kan have influenza cirkulerende i seks til otte uger, kan man godt have effekt af den, hvis man ikke har været syg endnu, siger hun.

Influenzasæsonen løber normalt over otte uger, heraf et par uger med stigende aktivitet og fire uger med høj aktivitet efterfulgt af et par uger, hvor aktiviteten falder. Ifølge Tyra Krause er vi i øjeblikket to til tre uger inde i virusforløbet, og kan derfor godt forvente fem til seks uger endnu, men mest i de kommende to til tre uger.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.