Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Det er rent cowboyland«: Her er de typiske tatoveringsskader

Danske forskere ser i ny undersøgelse nærmere på, hvilke forskellige skader der kan opstå i forbindelse med en tatovering.

Tatoveringer kan give allergiske reaktioner.
Tatoveringer kan give allergiske reaktioner.

Flere end hver tiende dansker har i dag en tatovering, og mange af dem døjer med allergier eller andre komplikationer pga. deres kropsudsmykning.

Det vurderer læger og forskere på Bispebjerg Hospitals såkaldte tatoveringsklinik, og nu har de som de første i verden skabt overblik over, hvilke former for komplikationer tatoveringer i værste fald kan udløse.

Komplikationerne beskriver de i en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Dermatology, som bliver omtalt i en artikel på Novo Nordisk Fondens hjemmeside. Tatoveringsklinikken har modtaget forskningsmidler fra fonden.

Af artiklen på hjemmesiden fremgår det, at skønsmæssigt 600.000 danskere, cirka 13 procent, har en tatovering.

Undersøgelsen i Dermatology omfatter 493 alvorlige tatoveringskomplikationer, som tatoveringsklinikken på Bispebjerg Hospital har behandlet fra 2008-2015:

  • Cirka en tredjedel af komplikationerne var allergiske reaktioner.
  • 13 procent led under sammenklumpning af farvepigmenter.
  • 11 procent skyldtes bakterielle infektioner, f.eks. med stafylokokker fra urent blæk.
  • Ni procent led af psykosociale komplikationer.
  • Andre igen led af lysfølsomhed og diverse smertesyndromer.

»Især det røde farvepigment i tatoveringerne er den store synder og skaber de fleste og alvorligste allergiske reaktioner,« forklarer læge og ph.d.-studerende Mitra Sepehri, Videncenter for Sårheling på Bispebjerg Hospital, som er en af hovedforfatterne bag den første kortlægning af tatoveringskomplikationer.

Ifølge artiklen er »en af de alvorligste komplikationer de knap fem procent, der bliver ramt af sarkoidose«.

»En sygdom, der skaber abnorme knuder af betændelsesceller i lungerne, huden, eller lymfeknuder. Sarkoidose er en alvorlig betændelsestilstand, der oftest går i sig selv i løbet af to-fem år, men cirka to procent bliver kronisk syge. Her er det især den sorte farver, der er synderen, da pigmentet af uvisse grunde klumper sammen i huden og giver betændelse,« hedder det.

Antallet af danskere med komplikationer pga. tatoveringer er uklart.

Men ifølge leder af tatoveringsklinikken, professor og overlæge Jørgen Serup, går mange tatoverede »rundt med voldsomme komplikationer og gener, som har en stor indvirkning på deres hverdag og livskvalitet«.

»Men de går sjældent til læge med dem. Og selvom flere og flere læger henviser patienter til vores klinik, så er det stadig de fleste, der behandles decentralt hos praktiserende læger og hudlæger. Så belastningen af det offentlige sundhedssystem er massiv og formentlig underrapporteret,« mener han.

Men, som det heder i artiklen, så er der den »største udfordring« ifølge forskerne »dog manglen på certificering af tatovører inden for branchen samt lovgivning omkring, hvilke typer af tatoveringsblæk der må anvendes«.

»Det er rent cowboyland. Der findes hverken dansk eller EU-lovgivning for tatoveringsbranchen. Der findes en streng lovgivning for medicinske præparater, der grundigt skal gennemtestes inden brug. Der findes også en meget streng regulering af kosmetik og make-up, hvor alle stoffer er testet og godkendt til at smøre på huden, men der findes ingen lovgivning omkring tatoveringsblæk, selvom det kommer ind under huden, hvilket er paradoksalt,« mener Jørgen Serup ifølge artiklen på fondens hjemmeside.

Forskerne vurderer, at 80 procent af al tatoveringsblæk »langt fra er sterilt... Men derimod kan være fyldt med bakterier og andre stoffer, som ikke er ønskværdige«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.