Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Det er ikke gas: Sådan spiser du dig til færre prutter

Det er aldrig belejligt at slippe en lugtende vind i offentlige forsamlinger. Heldigvis er det muligt at spise sig til færre prutter.

Du kan desværre ikke spise dig til lugtfrie prutter, men du kan komme til at prutte mindre.
Du kan desværre ikke spise dig til lugtfrie prutter, men du kan komme til at prutte mindre.

Slippe en vind eller slå en hørmer.

Luft i maven har mange navne, men uanset hvad vi kalder det, er det aldrig helt belejligt at slå en prut. Heldigvis er det faktisk muligt at spise sig til færre prutter.

Ifølge Andreas Munk Petersen, der er overlæge på gastromedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital, får vi luft i maven af de bakterier og mikroorganismer, der er i mavesækken og tarmene.

»Vi sluger jo også luft i forbindelse med, at man spiser og drikker,« siger han.

Han slår dog fast, at det er vigtigt at forstå, at luft i maven ikke er noget problem i sig selv. Det er det kun, hvis man får ondt af den luft, er generet af at prutte meget - eller at man generer sine omgivelser.

Skulle du være i den situation, hvor dine prutter enten lugter fælt, eller du synes, du har for meget luft i maven, så anbefaler Andreas Munk Petersen, at man bruger udelukkelsesmetoden og forsøger at fjerne de ting fra ens kost, som man mistænker for at skabe en overproduktion af gasser.

Det er klinisk diætist Anne Catherine Færgemann også enig i. For der findes nogle madvarer, der gærer lettere i tarmen.

»Når vi spiser noget med et højt indhold af for eksempel fruktose eller laktose, er det svært for os at spalte maden og fordøje det. Så ligger det længere tid i tarmen, og det sætter gang i bakterierne, som danner gasser. Resultatet af dette er en bøvs eller en prut,« forklarer hun.

Så i teorien er det muligt at spise sig til færre prutter ved at udelukke madvarer med fermenterbare kulhydrater. Dette kaldes også at indtage en lav fodmap-diæt.

Denne diæt er oprindeligt udviklet til mennesker med irritabel tyktarm, men sunde og raske mennesker kan også sagtens følge den.

Her handler det om at fravælge madvarer som for eksempel mælk med laktose, æbler, broccoli og kikærter, og i stedet vælge madvarer som bananer, gulerødder, knoldselleri, peberfrugt, hårde oste, spinat og squash til.

»Det er selvfølgelig synd at fravælge specifikke madvarer, som man sagtens kan tåle at spise, bare fordi de giver en anden næring til tarmen,« siger Anne Catherine Færgemann.

Derfor anbefaler hun og Andreas Munk Petersen, at man forsøger at spise balanceret og selvfølgelig lægge mærke til, hvis ens prutter pludselig begynder at lugte fælt.

»Det er et tegn på, at der er noget galt med fordøjelsen,« slår Anne Catherine Færgemann fast.

Men omvendt er det ikke et tegn på, at din fordøjelse er perfekt, hvis dine prutter ikke lugter. Faktisk er det slet ikke muligt at spise sig til fuldstændig lugtfrie prutter.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.