Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Det er akut – men der er få som får job

Med blikket rettet mod historiebøgerne tror regeringen, at en stor del af de dagpengetruede selv vil finde et job, inden de falder ud af dagpengesystemet til januar. A-kasser er bekymrede.

Henrik Fæster Nielsen ar arbejdsløs jurist. Han søger alle de job, han er kvalificeret til, herunder to akutjob, men hidtil uden succes. Tiden går med at sætte lejligheden i stand, for den skal fungere som økonomisk buffer, når han inden længe ikke mere kan få dagpenge.
Henrik Fæster Nielsen ar arbejdsløs jurist. Han søger alle de job, han er kvalificeret til, herunder to akutjob, men hidtil uden succes. Tiden går med at sætte lejligheden i stand, for den skal fungere som økonomisk buffer, når han inden længe ikke mere kan få dagpenge.
Henrik Fæster Nielsen renoverer stadig sin lejlighed. Det gjorde han også for tre måneder siden, da Berlingske sidst besøgte den arbejdssøgende jurist. Men hvad der var en rodet byggeplads i august, tager sig nu mere og mere ud som et hjem. Desværre er en anden del af Henrik Fæster Nielsens tilværelse stadig uforandret: Arbejdsløsheden. Og selv om dagpenge-deadlinen i januar nærmer sig, er det svært for den 47-årige cand. jur. at skrive flere ansøgninger.

»Jeg skriver det samme antal, som jeg gjorde tidligere, for der er ikke kommet flere job, som jeg har kompetencerne til,« forklarer han.

Henrik Fæster Nielsen er langtfra alene. De danskere, der står til at miste dagpengene til januar, burde med udsigten til en væsentlig lavere ydelse vælte fra ledighed og over i job. Præcis som det skete, da dagpengeperioden blev afkortet fra syv til fem år i 1998, og især da den i nullerne afkortedes fra fem til fire år. Men effekten, som regeringen også baserer sin redningsplan for de dagpengetruede på, ser pludselig ud til at udeblive.

A-kasser er bekymrede

En rundringning, som Berlingske har foretaget, viser, at kun ganske få af de dagpengemodtagere, der mister dagpengene allerede til januar, kommer i arbejde i disse uger. I denne uge står 340 af a-kassen ASEs medlemmer til at falde ud af dagpengesystemet i januar. I uge 44 var tallet 351. Det betyder, at blot 11 medlemmer har afmeldt dagpengene i den mellemliggende periode.

Hos landets største a-kasse, 3FA, ser det ikke meget bedre ud for de medlemmer, der falder ud af dagpengesystemet til januar. I uge 42 var ca. 17 af 100 kommet i job, men på fire uger er det blot steget til ca. 25 af 100.

Cheføkonom i 3FA, Anita Vium Jørgensen, kalder afgangsraten bekymrende.

»Hvis det fortsætter i det her tempo, kommer vi til at stå med et problem. Det er ikke en tilfredsstillende,« siger hun.

Mens 3F arbejder på at redde de medlemmer, der falder ud i januar, oplever de samtidig, at der hele tiden kommer nye til. Flere medlemmer, der bliver ledige netop nu, har nemlig opbrugt store dele af deres dagpenge tidligere, og står til at miste dem igen allerede i januar.  

HKs a-kasse ser samme tendens.

»Vi ser mere pessimistisk på det nu,« siger direktør Bo Gatzwiller.

På jobcentrene i København oplever jobcenterchef Michael Kornager også den negative udvikling.

»Det er svært, det erkender jeg klart. Vi skal op på et højere tal, for det er lige om lidt, det kommer til at ske for alvor,« siger han.

Den store dagpengejoker

Virkeligheden rokker dermed ved én af de to grundpiller i regeringens indsats over for de dagpengetruede, hvor akutjobpakken kombineret med de dagpengetruedes egen iver efter at finde job, er de to bærende elementer. I forbindelse med akutjobpakken vurderer regeringen, at 20.000 mister dagpengeretten i første halvår af 2013. Hvis pakken skaber de forventede 12.500 job, og de resterende 7.500 kommer i arbejde af egen drift, har regeringen det, som finansminister Bjarne Corydon (S) kaldte en »hel og dækkende løsning«.

Men det slår den lave afgangsrate fra dagpengene nu yderligere tvivl om, mener direktøren for a-kassernes Samvirke, Verner Sand Kirk.
»Afgangssandsraten er bare væsentlig lavere under en økonomisk krise. Regeringen ser for positivt på det,« siger han.

Hos a-kasserne er der generelt fortsat større håb end tro på akutjobpakkens effekt. Som Berlingske har fortalt rammer akutjobbene forbi de dagpengetruedes kvalifikationer.  

Aaen: Det var det, vi sagde

Med finanslovsaftalen for 2013 fik Enhedslisten forhandlet et sikkerhedsnet for de dagpengetruede på plads. De, der falder ud i første halvår af 2013, får en ydelse svarende til kontanthjælp, hvis de siger ja til efteruddannelse. Partiets finansordfører, Frank Aaen, mener, at regeringen under forhandlingerne konstant overvurderede, de dagpengetruedes evner til selv at finder et job trods krisetid.

»Der var to skoler. Den ene sagde, at hvis man ikke opretholder pisken, så gider folk ikke søge et arbejde. Til det sagde vi, at der jo ikke er nogle job. Den anden skole sagde, at problemet skulle løse sig selv, først med akutpakken og så med akutjobpakken oveni. Men så var problemet også løst. Det viser de her tal jo, at det ikke er,« siger Frank Aaen.

Socialdemokraternes medlem af Beskæftigelsesudvalget, Pernille Rosenkrantz-Theil, afviser, at regeringen skulle have overvurderet effekten af de dagpengetruedes mulighed for selv at gå ud at finde et arbejde.

»Det er jo præcis derfor, at vi har oprettet muligheden for akutjob. Hvis vi troede, at folk, der mister dagpengeretten, selv ville finde et arbejde, var der ingen grund til at lave de ting, vi laver,« siger hun og understreger, at der netop nu oprettes 100 akutjob om dagen mod de nødvendige 70.
»Det er den gode nyhed,« siger hun.

Akutjobordningen har dog ikke været redningen for Henrik Fæster Nielsen. .

»Jeg har søgt to akutjob, for der har ikke været flere, som jeg har været kvalificeret til,« siger han, inden han genoptager arbejdet med sin lejlighed, hvis friværdi skal være den økonomiske buffer, når dagpengene stopper.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.