Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Derfor skal du huske at tjekke årsopgørelsen

Det er dit eget ansvar, at årsopgørelsen er korrekt. Får du ikke rettet fejl og mangler, risikerer du at snyde dig selv.

arkivfoto
arkivfoto

Skal jeg have penge tilbage, eller må jeg til lommerne for at betale en gæld til skattefar?

Mange venter spændt på at få svar på netop dette spørgsmål på mandag den 14. marts, hvor årsopgørelsen for skatteåret 2015 ligger klar.

Men inden du begynder at enten græde eller juble over resultatet, bør du læse opgørelsen grundigt igennem.

For selv om Skat ved en del om din økonomi, ved de ikke alt, siger Karina Kim Egholm Elgaard, adjunkt i moms- og skatteret på Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet.

- Der kan være ukorrekte oplysninger i årsopgørelsen, og det er den skattepligtiges eget ansvar at læse årsopgørelsen grundigt igennem for at sikre, at man betaler den rette skat, siger hun.

Skat får automatisk oplysninger fra banker, realkreditinstitutter, arbejdsgivere, pensionsselskaber og faglige kontingenter.

Alligevel kan der sagtens være fejl, for eksempel i opgørelsen af dine indtægter fra en arbejdsgiver, eller måske er alle dine fradrag ikke indberettet korrekt, og så risikerer du at snyde dig selv og komme til at betale for meget i skat.

Særligt hvis du er berettiget til kørselsfradrag, bør du være opmærksom, siger Jørgen Wissing Nielsen, kontorchef i Skat.

- Kørselsfradraget er den enkeltstående oplysning, som de fleste har brug for at tilføje. For har man ikke benyttet befordringsberegnere på forskudsopgørelsen, der automatisk overføres til årsopgørelsen, skal man selv indberette det, siger Jørgen Wissing Nielsen.

Kørselsfradraget gælder for alle, der har mere end 12 kilometer til arbejde, hvad enten man cykler, kører i bil, rejser med bus, tog eller fly.

Derfor er det en god idé at holde et skarpt øje med beløbene i rubrik 51 på årsopgørelsen.

Man skal dog være opmærksom på, at man kun kan trække de dage fra, hvor man rent faktisk har været på arbejde.

Betaler du, eller har du selv modtaget ægtefælle- eller børnebidrag, er der også god grund til at være vaks ved havelågen, siger kontorchefen.

- Lige som man også skal være opmærksom på, hvis man har solgt værdipapirer i 2015, eller om man har indtægter fra udlejning af fast ejendom, siger Jørgen Wissing Nielsen.

Blev der installeret et nyt køkken i din bolig i 2015 eller andre boligforbedringer, skal du huske at få det med på årsopgørelsen.

Boligforbedringer er nemlig omfattet af Boligjobordningen, så du vil formentlig være berettiget til et håndværkerfradrag.

Man kan få fradrag for arbejdsløn til håndværkere på op til 15.000 kroner for service og vedligeholdelse af egen bopæl. På Skats hjemmeside kan du se, hvilke andre ydelser der er omfattet af ordningen.

/ritzau/FOKUS

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.