Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Derfor melder vi vanvidsbilister

Danskerne melder i stigende grad trafikbøller til politiet. Vores tolerance er blevet mindre som følge af en stribe tragiske ulykker.

Billeder af sammenkrøllede bilvrag og oplysninger om familier, der på tragisk vis omkommer som følge af en bilists vanvittige kørsel, er årsag til, at danskerne i stigende grad ringer til politiet og anmelder trafikbøller.

Ifølge dokumentationschef Jesper Sølund fra Rådet for Større Færdselssikkerhed har en stribe af meningsløse dødsulykker ændret vores tolerance for, hvad vi vil finde os i, når vi kører rundt på de danske veje.

- I løbet af foråret og hen over sommeren har vi haft nogle dramatiske og tragiske ulykker, hvor fuldstændig sagesløse mennesker er blevet slået ihjel af folk, som kørte fuldstændigt hasarderet. Senest havde vi i weekenden en frygtelig ulykke i Århus, og det er klart, at sådan noget aflejrer sig i vores bevidsthed. Vi bliver mere fokuseret på det, når vi kører i trafikken, og vi bliver frustreret, hver gang vi ser nogen køre tåbeligt, siger Jesper Sølund.

Ved ulykken på Hasle Ringvej i Århus i weekenden påkørte en 41-årig flugtbilist en 33-årig mand, der blev dræbt på stedet. Vanvidsbilisten, der mindst kørte 120 km/t på byvejen, var forinden blevet meldt til politiet, der ikke nåede frem, inden det var for sent.

Over 200 anmeldelser om dagen
De fleste trafikanter har i dag en mobiltelefon inden for rækkevidde, og den bruger de flittigt til at melde vanvidsbilister med.

Ifølge Jyllands-Posten er antallet af anmeldelser til Østjyllands Politi steget til over 200 om dagen, og også Københavns og Nordsjællands Politi har registreret et stigende antal henvendelse fra folk, der bl.a. observerer uforsvarlige hastigheder, hasarderede overhalinger, kørsel over for rødt, spritkørsel og spøgelsesbilister.

- Vi kan sikkert alle sammen huske den tragiske ulykke i Jylland, hvor en spøgelsesbilist ved Lillebæltsbroen kolliderede med en bil, og fire mennesker omkom, siger Jesper Sølund, der mener, det er et sundt tegn, at danskerne sænker tærsklen for, hvad de vil finde sig i, når de færdes på vejene.

- Men i og med, at danskerne har større fokus på, hvordan andre kører, er det vigtigt, at folk ikke slækker fokus på, hvordan de selv kører. Det er stadig væsentligt, at bilisterne holder øje med deres eget speedometer og husker at spænde selen, siger Jesper Sølund.

Vanvidsbilister er årligt skyld i 10-12 alvorlige ulykker med dræbte og alvorligt tilskadekomne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.