Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Derfor lyder der kritik, selv om kvaliteten er i top

Hjælpen til de fødende er i verdensklasse. Men der rettes hård kritik mod fødeafdelingerne, og flere og flere vælger at føde derhjemme. Hvorfor?

Fødehjælpen i Danmark er i verdensklasse. Alligevel lyder der hård kritik af fødeafdelingerne, og flere og flere vælger at føde derhjemme
Fødehjælpen i Danmark er i verdensklasse. Alligevel lyder der hård kritik af fødeafdelingerne, og flere og flere vælger at føde derhjemme

Kvaliteten er i top på fødeafdelingerne. Hvorfor er der så en masse kritik af forholdene på fødeafdelingerne?

Det er rigtigt, at såvel jordemødre som fødselslæger længe har været ude med stærk kritik af forholdene på fødeafdelingerne. En af landets mest fremtrædende fødselslæger, klinikchef Morten Hedegaard, sagde i december ligefrem op i protest mod skrabede vilkår og med henvisning til, at færre og færre medarbejdere skal tage sig af flere og flere fødende. Meget af kritikken er således gået på arbejdspresset for medarbejderne og de konstante krav om effektivisering og en øget produktivitet. Man har hele tiden også betonet, at kvaliteten af selve fødselshjælpen fortsat er god og forsvarlig.

Men hvorfor er der så flere og flere, der vælger at føde derhjemme eller på små private fødeklinikker?

Der er ingen tvivl om, at en del gravide reagerer på kritikken og har oplevelsen, at de store fødeafdelinger er fortravlede, at de hele tiden møder nye ansigter blandt medarbejderne, og at de lynhurtigt ryger ud af døren efter fødslen. Antallet af hjemmefødsler er derfor kraftigt stigende. Tilsvarende er det problematisk, at antallet af omvisiteringer stiger, det vil sige de tilfælde, hvor en kvinde i begyndende fødsel får besked på at tage til et andet sygehus for at føde, end det hun havde aftale om. Den slags skaber utryghed og frustrationer. Men det påvirker altså ikke kvaliteten af fødselshjælpen – endnu. For i personale-organisationerne og i faglige kredse er budskabet, at der skal tilføres betydelige ressourcer til fødeområdet. Ellers går det galt også med kvaliteten.

Hvad sker der nu?

Antallet af fødsler ventes at stige markant, og det kræver også flere ressourcer, når stadig flere fødsler sættes i gang. Derfor er der også afsat flere penge til fødeområdet i den netop indgåede økonomiaftale mellem regeringen og regionerne, og flere ressourcer vil også komme på dagsordenen ved regionsvalget til efteråret.

I Region Hovedstaden kan det komme på tale at åbne endnu en stor fødeafdeling eller mindre fødeklinikker. Der presses også på for et øget optag på jordemoder-uddannelsen og for at få uddannet flere fødelæger.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.