Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Derfor kan du spise æg med god samvittighed

Du har sikkert hørt, at du skal undgå æg, hvis ikke du vil ende med et for højt kolesteroltal. Men det er en myte.

Du har sikkert hørt, at du skal undgå æg, hvis ikke du vil ende med et for højt kolesteroltal. Men det er en myte.
Du har sikkert hørt, at du skal undgå æg, hvis ikke du vil ende med et for højt kolesteroltal. Men det er en myte.

Der er ingen grund til at gå uden om æg på påskebordet, hvis du er bange for at få for meget kolesterol.

I mange år har æg haft et notorisk rygte for at øge mængden af kolesterol i blodet, som kan føre til hjerte-kar-sygdomme.

Men den effekt er aldrig blevet dokumenteret på mennesker, fortæller Børge Nordestgaard, der er overlæge på Herlev og Gentofte Hospital og klinisk professor ved Københavns Universitet.

»Idéen om, at for mange æg fører til forhøjet kolesterol i blodet stammer fra gamle dyreforsøg, hvor man forskede i åreforkalkning,« siger han.

»Man gav dyrene æg eller rent fremstillet kolesterol for at få kolesterolniveauet til at stige, og det giver åreforkalkning,« siger han.

Sidenhen har undersøgelser vist, at vi ikke skal skyde skylden på ægget, men derimod mættet fedt, som typisk kommer fra mejeriprodukter og dyr.

I en rapport fra 2011 kunne DTU Fødevareinstituttet konkludere, at selv om æg indeholder meget kolesterol, vil et indtag på op til syv æg om ugen for den raske befolkning ikke føre til øget risiko for udvikling af hjerte-kar-sygdomme.

Jeppe Matthiessen, der er seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet fortæller, at æg er rige på en del næringsstoffer og bidrager med D-vitamin og selen.

»Flere landes myndigheder og sundhedsorganisationer anbefaler, at det samlede kolesterolindtag fra kosten begrænses til 300 milligram per dag,« siger han og fortæller, at det gennemsnitlige indtag i de nordiske lande er 250 til 350 milligram per dag.

Et gennemsnits æg på cirka 56 gram bidrager med cirka 240 milligram kolesterol, som er lokaliseret i blommen.

Derfor kan du altså spise syv æg om ugen uden dårlig samvittighed.

Men selv om syv æg om ugen ikke er forbundet med en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme, så er det ikke ensbetydende med, at vi skal spise to til fire æg om dagen, fastslår Børge Nordestgaard, der er overlæge på Herlev og Gentofte Hospital.

»Man skal stadig passe på kosten, spise varieret og få målt sit kolesteroltal, så det ikke er for højt,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.