Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Derfor er fysik så svært

I fysik er klassen ofte delt i to: En stor gruppe elever er så dygtige, at de får 12, mens en endnu større gruppe synes, at faget er så svært, at de lander på én af de tre laveste karakterer.

ARKIVFOTO - OL i fysik
ARKIVFOTO - OL i fysik

- Det er nok et sværere fag.
 
Fysiklærernes formand Peter Jensen er godt klar over, at mange elever har så store faglige problemer i fysikfaget, at det er et af de fag, hvor de nederste karakterer på skalalen kommer flittigt i brug til folkeskolens afgangsprøve. I 2012 fik 5,6 procent en dumpekarakter i fysik/kemi til folkeskolens afgangsprøve. Samtidig fik næsten dobbelt så mange som forventet den laveste, godkendte karakter 2.

Peter Jensen har flere forklaringer på, at fysik/kemi er et af de fag, der virkelig skiller eleverne i folkeskolen. Næsten dobbelt så mange som forventet er meget dygtige og får topkarakteren 12. Samtidig har flere end forventet så svært ved Ohms lov, elektroner og resten af pensum, at de lander på en af de tre laveste karakterer; 2, 00 og -3.

- Det ligger i faget, at man skal kunne noget med både hoved og hænder. Det er ikke nok at kunne én af delene. Samtidig har vi lidt travlt i timerne for at nå alt det faglige stof, vi skal igennem i løbet af tre år, siger Peter Jensen.

I fysik er der heller ikke samme muligheder for gentagelse af de forsøg, som eleverne har svært ved. Gentagelser kan hjælpe elever, der ikke fik forståelsen i første omgang. Hvis man for eksempel ikke fik fat i den dybere mening om ligninger i matematik den første dag, læreren introducerede stoffet, vil der blive fulgt op på det i adskillige opgaver siden. I fysik laves et forsøg derimod kun i én time. I næste time laver man et nyt forsøg. Det kan give problemer for de elever, der ikke forstod forsøget i den første time.

Med kun to ugentlige timer er fysik også sårbart over for elevers fravær og læreres fravær, der kan betyde store huller i den løbende undervisning. Fysik er nemlig også et af de fag, som folkeskolerne har sværest ved at skaffe kvalificerede vikarer til.

Men fysik er ikke det fag, som flest elever får dumpekarakterer i. Det er matematisk problemløsning, hvor næsten ti procent af eleverne i 2011 fik en af dumpekaraktererne, 00 eller -3. I 2012 var det 6,8 procent. Færdighedsregning er ikke helt så vanskeligt for eleverne. Her fik 3,7 procent af eleverne i 2012 således -3 eller 00.

Matematiklærernes formand har dog ikke umiddelbart noget bud på, hvorfor faget skulle være så svært for så mange elever.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.