Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Derfor er danske ældre EU's mest rejsegale

Danskere over 65 år rejser langt mere end deres ligesindede i resten af EU, viser nye tal fra Eurostat. De har fysikken og økonomien med sig, lyder det blandt andet fra forsker.

Over tre gange så mange danske ældre som EU-gannemsnittet sov mindst en overnatning i udlandet i 2014. Arkivfoto.
Over tre gange så mange danske ældre som EU-gannemsnittet sov mindst en overnatning i udlandet i 2014. Arkivfoto.

Danske ældre rejser en hel del mere til fjerne himmelstrøg, nye kulturer og oplevelser på den anden side af landegrænsen end gennemsnittet af deres jævnaldrende i Europa.

Det viser nye tal fra Eurostat, som KL omtaler i den nyeste udgave af sit nyhedsbrev, Momentum.

Af danske ældre på 65 år eller derover har 33 procent nemlig overnattet mindst én nat i udlandet i løbet af 2014. For ældre over 65 år i hele EU er gennemsnittet ni procent.

Faktisk er danske ældre de næstmest rejsegale i hele EU - kun overgået af Luxembourg, hvor 61 procent af de ældre over 65 år har overnattet en eller flere gange i udlandet i løbet af 2014.

Men det er ikke så underligt, at danske ældre er rejseglade. Det forklarer Anne Leonora Blaakilde, der kulturforsker med speciale i alderskultur på Københavns Universitet.

»Det er en generation, der har været med, siden udlandsrejserne begyndte at blive folkeeje i starten af 1960erne. Mange har derfor rejst meget og vil gerne blive ved så længe som muligt, og flere har også fysikken til at gøre det længere op i årene. Samtidig har flere ældre en bedre økonomi, og rejser er blevet meget billigere de seneste ti til 15 år,« siger hun til Momentum.

I den modsatte ende af EU-statistikken over ældres udlandsovernatninger ligger Bulgarien og Grækenland. Her var der én procent af de ældre over 65 år, der havde overnattet mindst nat i udlandet i 2014.

Ifølge Ældre Sagen er det dog langt fra alle ældre, der har råd til at rejse, men organisationen mærker interessen fra de ældre og har derfor lavet tilbudsaftaler med rejsebureauer.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at det i 2012 var henholdsvist Spanien, Sverige og Italien, der var de foretrukne rejsemål med mere end fire overnatninger for ældre over 65 år. Her kan man også se, at ældre fylder flest fly- og bussæder om foråret og efteråret, hvor temperaturerne ikke er nær så høje på de typiske destinationer, lige som hotellerne ikke er lige så fyldte på disse tidspunkter.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.