Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Derfor dør flest mænd af modermærkekræft

Til trods for, at modermærkekræft forrige år ramte flest kvinder, så dør flest mænd af sygdommen. Mænd er ikke gode nok til at opdage sygdommen, siger eksperter.

Selvom strande, parker og solarier især er hyppigt besøgt af kvinder, der i stigende grad også bliver ramt af modermærkekræft, er det alligevel mænd, der topper i statistikken for dødelighed af den livsfarlige kræftform. Det viser nye tal fra den nordiske kræftdatabase Nordcan, skriver bt.dk.

I 2010 var der 932 kvinder og 836 mænd, der blev ramt af sygdommen, til gengæld var der 143 mænd, der døde af sygdommen, mens det samme gjorde sig gældende for 110 kvinder.

- Mænd er senere til at opdage sygdommen. Traditionelt set er kvinder jo bedre til at opdage, hvis der er noget galt. Der er en større kropsbevidsthed hos kvinder, som gør, at de hurtigere opdager, hvis de har nogle symptomer, siger projektchef Anja Philip fra Kræftens Bekæmpelse til bt.dk.

Modermærkekræft er den farligste form for hudkræft, da den kan sprede sig til organerne. Det var denne kræfttype, som sidste år tog livet af Politikens chefredaktør Thøger Seidenfaden. Og sygdommen er hastigt stigende. De sidste ti år er antallet af tilfælde således steget med 63 pct.

80 pct. af alle tilfælde kunne undgås, hvis vi ikke blev skoldet. For kvinder er det typisk benene, der bliver ramt, mens for mændene er det ryggen, hvor det kan være sværere at opdage. 

- Mænd er mindre opmærksomme på hudforandringer, og derfor diagnosticeres modermærkekræft lidt senere i forhold til kvinder. Mænd bliver ofte gjort opmærksomme på forandringer i modermærker af hustruen eller kæresten, siger Krzysztof Drzewiecki, overlæge og professor på Klinik for Plastikkirurgi, Brystkirurgi og Brandsårsbehandling, Rigshospitalet, til Kræftens Bekæmpelse.

- Mænd er generelt også dårligere til at beskytte sig med solcreme end kvinder. Så selvom kvinder traditionelt set går mere i solarium eller ligger mere i solen, så er de også mere opmærksomme på forandringer på kroppen, siger Anja Philip.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.