Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Der er sket et skred i terroropfattelsen«

Fem brandstiftere blev i dag frifundet for terror. Men tre dommere ville dømme for terror. Forsvarsadvokat kalder det »skræmmende«.

Alle fem unge mænd, der igennem flere uger har siddet på anklagebænken i Københavns Byret, tiltalt for terror og flere forhold af brandstiftelse, kunne torsdag eftermiddag ånde lettet op. De er ikke skyldige i terrorisme, lød afgørelsen i Københavns Byret.

Flere af de tiltalte blev desuden frifundet for flere af de tilfælde af brandstiftelse, som anklagemyndigheden ellers ville have dem dømt for.

Men nævningetinget var langt fra enige i dagens afgørelser. For to af de tiltaltes vedkommende - PJ og FP, der har siddet varetægtsfængslet under hele sagen - fandt de tre juridiske dommere samt tre nævninge, at deres handlinger kunne tolkes som terror. Da der skal være flertal blandt både dommere og nævninge faldt afgørelsen dog ud til de tiltaltes fordel.

Forsvarsadvokat utilfreds
Advokat Thorkild Høyer, der er forsvarer for den tiltalte FP, glæder sig over frifindelsen, men er alligevel ikke helt tilfreds:

- Det er skræmmende, at så mange går ind for, at det her er terror. Puha, der er sket et skred i opfattelsen af terror. Tænk tilbage til det, der skete 11. september 2001, og så det, vi har set i denne her sag. En række forhold, som nærmest ikke blev kendt i offentligheden, siger advokaten.

Hans kollega, forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen, fik frifundet sin klient for alle forhold, bortset fra brandstiftelsen på Politiskolen, hvor de unge mænd blev taget på fersk gerning. Advokaten har tidligere argumenteret for, at en terrordom i denne sag vil være problematisk for vores demokrati. Og han understreger, at man skal passe på med at rejse terrorsager.

- En alt for ivrig brug af terrorparagraffen kan virke helt modsat hensigten. I stedet for at beskytte vores frihedsrettigheder, så vil det være begrænsende for friheden, hvis fire unge mennesker ikke kan sidde og snakke frit, uden at PET skal tilkaldes og de skal dømmes for terror, siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.