Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Der er færre pædagoger i kommuner med udsatte børn

Børne- og familieforsker mener, at social ulighed forstærkes i institutioner med få pædagoger og lav kvalitet.

København. En lang række af landets kommuner har flere udsatte børn end landsgennemsnittet og samtidig en normering i daginstitutionerne, der ligger under gennemsnittet.

Det skriver Politiken på baggrund af en ny rapport, der for første gang har kortlagt, hvilke kommuner der både har mange udsatte og få pædagoger.

Det gælder blandt andet for Frederikshavn, Hjørring, Lolland og Faxe. Disse kommuner har i gennemsnit en normering på 7,3 barn per voksen i børnehaven og 4,2 barn i vuggestuen. Landsgennemsnittet for normeringer er 6,6 barn per voksen.

Rapporten er lavet af Kora, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse, for pædagogernes fagforening Bupl.

Daginstitutionerne er på den måde med til at forstærke den sociale ulighed, mener Mogens Nygaard Christoffersen, børne- og familieforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

- Når de sårbare børn udsættes for en dårlig kvalitet, uddyber man forskellene mellem de sårbare børn og de robuste børn.

- Det er jo ikke hensigten med de offentlige dagtilbud. De skulle derimod mindske forskellene, så de sårbare børn er på niveau med deres jævnaldrende, siger han til Politiken.

Formanden for Bupl, Elisa Bergmann, er bekymret over, at "der er så stor forskel fra kommune til kommune" og mener, at regeringen bør indføre sociale normeringer eller en minimumsnormering, som er et loft for, hvor mange børn der må være per voksen.

Det afviser undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) dog over for Politiken:

- Vi er et af de lande, der bruger flest penge, 25 milliarder kroner årligt, men der er variationer. Og det ligger i, at der er et kommunalt selvstyre. Det er kommunernes ansvar at sikre kvalitet for pengene, siger hun.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.