Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Denne mand kan fælde Troels Lund

Uden Erling Andersen, ingen skattesagskommission. Torsdag indtager Skat Københavns direktør vidneskranken, og han har flere gange påkaldt sig opmærksomhed.

Erling Andersen, direktør i Skat København.
Erling Andersen, direktør i Skat København.

Vil man forstå direktør Erling Andersen, skal man bare være ryger i Skat København.

Derude på Sluseholmen 8B i den sydlige del af hovedstaden, hvor Skat København dagligt træffer skatteafgørelser i millionklassen for menigmand og multinationale selskaber, kan de ca. 1.100 medarbejdere godt vove sig ned foran glasfacaderne for at hive og suge i en smøg.

Men de kommer selv til at betale for det.

Deres øverste chef, Erling Andersen, har besluttet, at man stempler ud, og man stempler ind, hvis man skulle få lyst til at ryge i arbejdstiden. For sådan er han, Erling Andersen. Bestemt, bastant, beslutsom.

»Det er nok typisk mig at indføre, at man ikke ryger i arbejdstiden,« siger Erling Andersen om sig selv.

»Jeg synes, at der skal være ordentlighed, og går man ud og ryger tre-fire gange på en dag, mister jeg hurtigt en times arbejdskraft, og det er ikke ordentligt. Det kan godt ske, at jeg er lidt firkantet og sort-hvid, men jeg har også blik for nuancerne. Ellers havde jeg ikke været direktør i 15 år. Men jeg forholder mig til tingene, og så træffer jeg en beslutning,« siger Skat Københavns direktør.

Hans nogle gang lidt firkantede verdenssyn påvirker også de ansatte på andre måder. De er underlagt retningslinjer for ordentlighed, retningslinjer for sygefravær, retningslinjer for brug af internettet. Medarbejderne er eksempelvis forment adgang til Facebook i arbejdstiden.

Torsdag bliver Erling Andersen vidne nummer 19 i den igangværende skattesagskommission, der afdækker læk og eventuelt magtmisbrug i statsministerparret Helle Thorning-Schmidt (S) og Stephen Kinnocks skattesag.

Mistanken er, at stærke kræfter uden for Skat København anført af daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) uretmæssigt forsøgte at blande sig i ægteparrets skattesag, da Skat København sommeren 2010 frikendte Thorning og Kinnock. Og her spiller Erling Andersen en altafgørende rolle.

»Jeg er kendt for at sige min mening«

Det var skattedirektøren, der i efteråret 2011 skrev i en redegørelse til den S-ledede regering, at Lund Poulsen og de nærmeste folk omkring ministeren angreb frikendelsen. Og det var ham, der skrev, at samme kræfter undersøgte muligheden for at få afgørelsen omgjort.

Sagt uden omsvøb: Ingen Erling Andersen, ingen skattesagskommission. Men den ellers bombastiske Erling Andersen bliver noget tøvende, når man beder ham om at karakterisere sig selv:

»Jaaa. Hmm,« siger han og leder efter ordene.

»Jaaa ... Erling Andersen er et ordentligt menneske, som varetager sit direktørhverv samvittighedsfuldt. Jeg er opdraget i en familie, hvor man passer sit arbejde og omgås andre mennesker på en ordentlig måde. Men jeg kan samtidig være ret markant. Jeg tror, at jeg er kendt for at sige min mening,« siger Erling Andersen.

Flere af hans medarbejdere fra Skat København har allerede fortalt Skattesagskommissionen, at den regionale skattemyndighed, som selvstændigt skal træffe afgørelser om skat, oplevede og fornemmede et pres fra Skatteministeriets top, da de behandlede Thorning-Kinnock-sagen.

Men ingen har endnu leveret det afgørende bevis på direkte magtmisbrug. Adspurgt om Erling Andersen også var lidt for markant, da han – stærkt inspireret af skattedirektør Lisbeth Rasmussens dagbogsnoter – skrev til regeringen, at ministeriets top angreb afgørelsen, svarer Erling Andersen:

»Jeg fortæller kommissionen, hvordan jeg opfattede det.«

Det var dagbladet Politikens afsløring af fem møder mellem Erling Andersen og den nu hjemsendte departementschef Peter Loft, som fik regeringen til at bede de to skattechefer om en redegørelse for forløbet. I dagene efter redegørelsen blev Erling Andersen omtalt som den retskafne embedsmand, der minutiøst redegjorde for Troels Lund Poulsens forsøg på at blande sig i Thornings private skattesag – i modsætning til Peter Loft, som blev pålagt at skrive en uddybende redegørelse.

Rent mel i posen eller ej

Men siden er Erling Andersen også blevet kædet sammen med flere kritisable forhold. Først afdækkede Jyllands-Posten, at Andersen tidligere havde skrevet til Folketingets Ombudsmand, at det var »naturligt og hensigtsmæssigt« at holde de fem møder – hvilket ikke ligefrem flugtede med den kritiske redegørelse til regeringen.

Så skrev dagbladet BT, at Erling Andersen havde været formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og opstillet til kommunalvalget for Socialdemokraterne – en slet skjult henvisning til, at Skat København bevidst reddede Thorning.

Og i oktober i år afdækkede Berlingske, at Skat midt under behandlingen af sagen så bort fra et krav om, at personer i Kinnocks situation maksimalt må opholde sig i udlandet to-tre år for at undgå dansk skattepligt. Et krav, som ville gøre Kinnock skattepligtig, og som i andre skatteafgørelser havde været forbi Skatteankenævnet, Skatterådet og Landsskatteretten.

Det affødte stærkt kritiske læserbreve og blogindlæg, også om Erling Andersen. Som Karen Jespersen og Ralf Pittelkow eksempelvis skrev i Den Korte Avis om den mistanke, som Skat København kastede på sig selv:

»Måske burde Andersen være særlig bevidst om dette på grund af sin personlige baggrund. Tidligere fagforeningsformand og aktiv socialdemokrat i sin ungdom. Set udefra virker Erling Andersens håndtering af forløbet rystende problematisk. Uanset om han har rent mel i posen eller ej.«

Flere medarbejdere fra Skat København har over for skattesagskommissionen afvist, at Skat pludselig ændrede praksis, fordi der ikke var nogen praksis, mens skatteeksperter fastholder, at der var tale om »en klokkeklar praksisændring.«

Erling Andersen forsøger at skjule sin utilfredshed med hele debatten om en eventuel praksisændring. Men siger dog:

»Jeg tror, at du vil høre, hvad jeg mener om den del i kommissionen.«

Næste stop: Ny chefstilling

Om sin fortid som socialdemokrat forklarer Erling Andersen:

»Hvad jeg gjorde, da jeg for 35 år siden var ung og gik i slidt fløjlsjakke og havde en mening om en mulig Storebæltsbro, er fuldstændig irrelevant i dag. Min professionelle karriere begyndte i 1980erne, og dengang valgte jeg at tage grå habit på og lægge mit politiske ståsted fra mig. Når man er embedsmand, er man upolitisk,« fastslår han.

Fra januar 2013 bliver strukturen i Skat ændret, så Skat bliver en selvstændig styrelse over for det politiske departement, mens de seks skatteregioner nedlægges.

Omlægningen sker netop som en reaktion på, at departementet formentlig kom for tæt på skattecentrene i Thorning-Kinnock-sagen.

Erling Andersen skal være chef for indsatsdelen i styrelsen. Han kalder det en »god struktur med klare kommunikationslinjer«, men har »ingen mening om«, hvorvidt der er tale om en personlig forfremmelse, som andre har kaldt det.

Erling Andersen afhøres af skattesagskommissionen 13. og 18. december.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.