Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Den ufejlbarlige værner altid om præstestyret

Irans åndelige leder er manden med magten. I modsætning til landets politikere skal han ikke genvælges. Men rygter om sygdom har sat gang i spekulationer.

Ayatollah Ali Khamenei, præstestyrets åndelige leder, er Den Islamiske Republiks mest magtfulde mand På billedet defilerer soldater forbi et portræt af ayatollah Ali Khamenei. Foto: ?Morteza Nikoubazl/SIPA
Ayatollah Ali Khamenei, præstestyrets åndelige leder, er Den Islamiske Republiks mest magtfulde mand På billedet defilerer soldater forbi et portræt af ayatollah Ali Khamenei. Foto: ?Morteza Nikoubazl/SIPA

JERUSALEM: Mens det iranske parlament, Majles, ser sine medlemmer delvist udskiftet i den politiske kamp mellem strammere og pragmatikere, når der hvert fjerde år afholdes valg, er der én person, som altid bliver siddende.

Ayatollah Ali Khamenei, præstestyrets 76-årige åndelige leder og Den Islamiske Republiks mest magtfulde mand, blev udpeget til at efterfølge ayatollah Khomeini i 1989. Siden da er det ham, der trods skiftende parlamenter og præsidenter i alle afgørende sager – politiske så vel som militære – har haft det sidste ord.

Ali Khamenei blev født i Mashhad i 1939, var 40 år, da revolutionen væltede shahen, og har i dag status som Allahs mirakel på jorden – og er per definition ufejlbarlig.

Når den iranske befolkning i morgen går til valg, skal et nyt parlament vælges. Her vil den årelange kamp mellem reformvenlige og konservative, der alle kæmper inden for præstestyrets rammer, endnu en gang blive fordelt på parlamentets 290 pladser. Men iranerne går også til valg for at vælge 88 medlemmer til Eksperternes Råd – et valg, der magtmæssigt er vigtigere end parlamentsvalget, fordi Eksperternes Råd er den iranske institution, der udpeger præstestyrets næste åndelige og ufejlbarlige leder, når Ali Khamenei dør.

800 kandidater er skåret ned til 160. Blandt de frasorterede er ayatollah Khomeinis barnebarn Hassan Khomeini, og samtlige 16 kvinder, der har søgt kandidatstatus. Eksperternes Råd har altid været domineret af Irans mere konservative kredse.

»Det kommende valg vil ikke pille ved de konservatives dominans. Det har man sikret ved at annullere mange reformvenliges kandidatur,« siger Raz Zimmt, der er forsker ved Alliance Center for Iranian Studies i Tel Aviv.

De fire prioriteter

Grundet rygter om Ali Khameneis dårlige helbred mener mange, at de 88 medlemmer, der i morgen vælges til Eksperternes Råd for de kommende otte år, også med stor sandsynlighed vil være den forsamling, der beslutter, hvem Ali Khameneis afløser skal være. Og hvem, der skal træffe alle vigtige beslutninger i iransk politik i fremtiden.

Ifølge Akbar Ganji, iransk forfatter og politisk kommentator, der har siddet seks år i fængsel for at kritisere præstestyret, er Ali Khameneis – og enhver anden åndelig leders – første prioritet at værne om det iranske præstestyre.

»For det første skal potentielle politiske oprørere identificeres og tjekkes. For det andet skal alle reformer styres, så de ikke løber løbsk. For det tredje må medier ikke underminere regeringen. Og endelig skal fremmede magter forhindres i at blande sig i Irans anliggender,« skrev Akbar Ganji i 2013 i en artikel om Khamenei.

Khamenei omtalte de meget omfattende protester mod styret i 2009 som »udenlandske magters forsøg på at vælte styret« og retfærdiggjorde herved styrets hårde behandling af demonstranterne.

Ali Khamenei har siden 1989 bevæget sig fra at udelukke enhver form for forhandlinger med USA til at give grønt lys for den atomaftale, som Iran skrev under på i 2015. Han har skrevet to erklæringer henvendt til unge i Vesten og opfordret dem til at kæmpe mod islamofobi og lære om den rigtige islam, som Khamenei mener, Iran repræsenterer.

Hans vigtigste bedrift til dato anses for at være den institution, han har bygget omkring begrebet åndelig leder.

»Khamenei har transformeret lederposten fra Khomeinis dage, hvor den var præget af karisma. Han har udvidet lederkontoret, så det gennemsyrer politik og samfund,« siger Farideh Farhi, der er professor i politik på Hawaii Universitet i Honolulu til The Guardian.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.