Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Den traditionelle grønlandske kultur forsvinder

I løbet af de sidste ti år er den traditionelle grønlandske kultur med blandt andet slædehunde og sælfangst gradvist forsvundet og er nu truet af et reelt sammenbrud.

Arkivfoto. I løbet af de sidste ti år er den traditionelle grønlandske kultur med blandt andet slædehunde og sælfangst gradvist forsvundet og er nu truet af et reelt sammenbrud.d
Arkivfoto. I løbet af de sidste ti år er den traditionelle grønlandske kultur med blandt andet slædehunde og sælfangst gradvist forsvundet og er nu truet af et reelt sammenbrud.d

De grønlandske slædehunde forsvinder, fangsten af sæler bliver mindre, og der bliver færre af de traditionelle grønlandske fangere. Den grønlandske kultur er simpelthen truet af regulært sammenbrud.

Det skriver Jyllands-Posten.

»Jo længere nordpå, man kommer, jo sværere bliver det. Flere steder er slædehundene så småt ved helt at forsvinde, fordi det er dyrt og ressourcekrævende at holde slædehunde. Fanger-erhvervet er et truet erhverv, der særlig udfordres af klimaforandringerne og af den moderne levevis. Men den traditionelle levevis er svær at opretholde – klimaforandringer eller ej,« siger Grønlands udenrigs- og handelsminister, Vittus Qujaukitsoq, til Jyllands-Posten.

Professor Minik Rosing fra Københavns Universitet vurderer, at når de traditionelle erhverv forsvinder, kan det være fordi, at der i dag er andre ting, der trækker i de grønlandske unge. For eksempel rejser de unge kvinder ind til byerne for at få en uddannelse i stedet for at blive fangerkoner, forklarer han.

På 10 år er over en tredjedel af de grønlandske slædehunde forsvundet, fangsten af sæler er faldet med 41,5 procent og antallet af fugle fanget eller skudt ved jagt er mere end halveret siden 2003, ligesom der er under 1.800 traditionelle fangere tilbage, skriver Jyllands-Posten.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.