Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Den sociale arv er blevet sværere at bryde

Det er blevet mere vanskeligt for unge med ufaglærte forældre at bryde den sociale arv, viser ny analyse.

I årtier har skiftende regeringer understreget vigtigheden af, at man får bugt med den negative sociale arv, men noget tyder på, at anstrengelserne ikke har båret frugt.

I hvert fald kan Jyllands-Posten torsdag henvise til en ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), der viser, at det kun er hver anden unge med forældre uden uddannelse, der gennemfører en uddannelse efter grundskolen.

Tilbage i 90erne var det seks ud af ti, skriver Jyllands-Posten.

Overordnet er gruppen dog skrumpet. Det skyldes, at der generelt er færre ufaglærte forældre. I 1990 var det 34.000, mens det i dag er 8.000. Og det efterlader systemet med en lille, hård kerne, der kan vise sig vanskelig at bryde, siger Trond Beldo Klausen, lektor ved Aalborg Universitets Center for Mobilitetsforskning.

» De, der er tilbage, har i dag ofte nogle andre og større sociale udfordringer end tidligere. Derfor kræver det en større indsats at løfte dem ud af den sociale arv,« siger han til Jyllands-Posten og anbefaler i samme stund en tidlig indsats, såfremt man ønsker at skubbe til den sociale mobilitet.

Den anbefaling vinder gehør hos socialminister Manu Sareen (R), der kalder det »altafgørende« at sætte tidligt ind, hvis udviklingen skal vendes.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.