Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Den økonomiske ubalance fortsætter i Danmark

Der er fortsat tydelige tegn på makroøkonomiske ubalancer i Danmark og en lang række andre EU-lande. Det fastslår EU-Kommissionen i ny rapport.

EU konkluderer i en omfattende gennemgang af europæisk økonomi, at der i 14 medlemsstater, herunder Danmark, er behov for »dybdegående undersøgelser af udviklingen i forbindelse med ophobningen og afviklingen af makroøkonomiske ubalancer«. Det skriver business.dk.

Meldingen kommer som led i en stor gennemgang af 11 makroøkonomiske indikatorer, der giver et billede af den økonomiske sundhedstilstand i EU.

Danmark er med på listen på grund af stor privat gæld og en faldende markedsandel for dansk eksport. Det var dog ventet, at Danmark ville optræde på listen, eftersom vi også stod på listen ved den seneste rapport i februar.

EUs økonomikommissær, Olli Rehn, erkender i en pressemeddelelse, at det vil tage lang tid at genskabe balancen i europæisk økonomi. Men han mener, at EU trods alt allerede er nået langt.

- Reformerne er begyndt at bære frugt. Men processen for at genskabe balance er langt fra bragt til ende og vil forme det økonomiske landskab i mange år fremover, lyder det fra Olli Rehn.

De 11 indikatorer, som EU-Kommissionen har fokus på, viser udviklingen i konkurrenceevnen, gældsætningen, aktivpriser, tilpasning og forbindelser til den finansielle sektor.

De 14 lande, der har tegn på økonomiske ubalancer, er Belgien, Bulgarien, Danmark, Spanien, Frankrig, Italien, Cypern, Ungarn, Malta, Holland, Slovenien, Finland, Sverige og Storbritannien.

Derudover er fire EU-lande - Grækenland, Irland, Portugal og Rumænien - holdt helt uden for EU-Kommissionens overvågningsmekanisme, fordi der allerede er konstateret voldsomme makroøkonomiske ubalancer.

EU-Kommissionen vil nu undersøge de makroøkonomiske forhold i de 14 lande nærmere »ved at trække på yderligere oplysninger og indikatorer og tage behørigt hensyn til de landespecifikke omstændigheder«.

Først efter de dybdegående undersøgelser til foråret næste år vil kommissionen vurdere, »om der består ubalancer eller uforholdsmæssigt store ubalancer«. I samme ombæring vil kommissionen »fremsætte hensigtsmæssige politiske henstillinger«, lyder det i en pressemeddelelse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.