Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Demokrati for børn i vuggestuen vækker bekymring

Børne- og socialminister Mai Mercado ser gerne, at de mindste børn får medbestemmelse og medansvar.

De helt små børn i landets private institutioner skal lære om demokrati og medbestemmelse, mener minister Mai Mercado (arkivfoto). Free/Colourbox.com
De helt små børn i landets private institutioner skal lære om demokrati og medbestemmelse, mener minister Mai Mercado (arkivfoto). Free/Colourbox.com

At være en demokratisk samfundsborger kan lyde voksent og forpligtende, men landets mindste børn er ikke undtaget.

I et nyt lovforslag lægges der op til, at børn i private pasningsordninger skal have "medbestemmelse, medansvar og forståelse for demokrati". Bag forslaget står børne- og socialminister Mai Mercado (K).

Loven skal, hvis den bliver vedtaget, gælde børn i privat dagpleje, private institutioner og dem, der bliver passet i hjemmet af en forælder eller en bedsteforælder. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Forslaget skal førstebehandles i folketingssalen tirsdag. Allerede inden lyder der dog skarp kritik fra den anden side af Christiansborgs mure.

Det statslige Børnerådet kalder det i et høringssvar "ude af proportioner", at demokrati skal være i fokus for børn helt ned til et- til toårsalderen.

- Det er fine principper, som vi alle er tilhængere af, men når det skal indføres på vuggestueplan, stiller vi os undrende over for det, siger Annette Due Madsen, psykolog og medlem af Børnerådet, til Kristeligt Dagblad.

- Et barn kan måske få lov til at vælge, om det vil have agurk eller tomat, men som udgangspunkt skal et barn ikke have medansvar i den alder. Små børns privilegium er netop, at de voksne tager ansvaret og beskytter dem, fordi de ikke selv er i stand til det, siger hun.

Børnerådet er politisk uafhængigt og arbejder for at sikre børn og unges rettigheder.

Af lovforslaget følger det, at godkendelsen af en pasningsaftale kan tilbagekaldes af kommunen, hvis kravene ikke efterleves.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.