Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Demo-arrangør efter vold og hærværk: I går tog vi gaderne tilbage

Natten til søndag blev Nørrebro i København hærget af stenkastende unge, der raserede især ejendomsmæglere og banker. Arrangøren lover flere lignende fester fremover.

Hærværket mod bl.a. Lokalmægleren er ifølge arrangøren en følge af, at demonstranterne vil have »udbyttere som banker og ejendomsmæglere ud af kvarteret«.
Hærværket mod bl.a. Lokalmægleren er ifølge arrangøren en følge af, at demonstranterne vil have »udbyttere som banker og ejendomsmæglere ud af kvarteret«.

Banker og ejendomsmæglere blev raseret, der blev kastet flasker, brosten og molotovcocktails mod politiet, tre blev anholdt og Nørrebros beboere kunne søndag vågne op til glasskår og graffiti.

Omkring 200 deltog i det, der i en begivenhed på Facebook beskrives som et »Reclaim The Streets«-arrangement. En fest, hvor en gruppe mennesker vil »tage byen tilbage«. Og de har tænkt sig at gøre det igen.

»Tak for en syg aften i går! Politiet melder, at flere banker og ejendomsmæglere samt Politimuseet har fået smadret ruder, og vi er for én gangs skyld enige i politiets udlægning,« lyder det søndag aften fra arrangøren GadeFest Kbh på Facebook.

»Vi bor, lever, arbejder og går i skole på Nørrebro, og vi vil have udbyttere som banker og ejendomsmæglere ud af kvarteret. Vi vil have et Nørrebro, der ikke består dyre forældrekøbslejligheder, hipstercaféer, asociale kapitalbutikker,« lyder det videre.

Opslaget har foruden mere end 60 synes godt om-tilkendegivelser skabt en heftig debat, hvor flere beboere på Nørrebro blandt andet kræver, at arrangørerne selv betaler for oprydningen. Men det skal de nok ikke regne med.

»Vi var mange mennesker på gaden, og vi vil hverken tage ansvar for - eller afstand fra - nattens begivenheder, men vi vil minde om, at selvtægt altid er en risiko, og man må forvente en reaktion, når man fysisk og aggressivt irettesætter mennesker,« skriver arrangørerne.

Demonstrationen har søndag affødt harme og vrede blandt politikere fra Enhedslisten på venstrefløjen til regeringspartiet Venstre. Justitsminister Søren Pind (V) fortæller til Berlingske, at han agter at forfølge sagen, og at han derudover vil fremlægge en såkaldt »respektpakke« til efteråret, som skal sætte ind over for borgere, der ikke respekterer hverken det offentlige rum eller embedsmænd i funktion.

Arrangøren har også en besked til justitsministeren:

»I går tog vi gaderne tilbage, og I var vilde! Og fuck dig Søren Pind.«

Reclaim The Streets er et internationalt fænomen, der bliver karakteriseret som en modstandsbevægelse mod elitens økonomiske globalisering og bilers magt over gaden.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.