Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dementes rettigheder skal styrkes med fremtidsfuldmagter

Regeringen vil med et nyt lovforslag sikre dementes rettigheder og give dem mulighed for øget selvbestemmelse.

Regeringen vil indføre såkaldte fremtidsfuldmagter, som betyder, at pårørende til demente skal have lettere ved at få en fuldmagt fra deres familiemedlemmer. Samtidig skal dementes ret til selvbestemmelse styrkes. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Med et nyt lovforslag bliver der åbnet for, at man på forhånd kan udpege en eller flere personer til at varetage ens interesser, før man skulle blive ramt af demens eller en anden sygdom, der kan påvirke evnen til at træffe egne beslutninger.

Med en fremtidsfuldmagt kan man på forhånd bestemme, hvem der for eksempel skal have lov til at hæve fra ens konto eller varetage kontakten til kommunen for en.

Retsordfører for Socialdemokraterne Trine Bramsen (S) siger til avisen, at regeringen finder det rimeligt, at man kan træffe beslutningen om fuldmagt, inden demenssygdommen tager over.

»Særligt med nyere viden om sygdommens konsekvenser, helbredelsesmuligheder og mangel på samme er det blevet stadig mere relevant,« siger hun til Kristeligt Dagblad.

Hos Alzheimerforeningen glæder direktør Nis Peter Nissen sig over meldingen. Han peger på, at forslaget åbner for, at det nu bliver lettere for demensramte at træffe beslutninger omkring deres eget liv, før de er så hårdt ramt af sygdommen, at det ikke længere er muligt.

Ifølge Kristeligt Dagblad forpligtes Statsforvaltningen til at føre et løbende tilsyn med den, som har fuldmagten, så der ikke sker misbrug.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.